Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otvoren 9. Festival prava djece

05.10.2017.

14:44

Autor: Margareta Jozinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U kinu Tuškanac otvoren je 9. Festival prava djece danskim filmom "Nasilnik". Ove godine glavna tema je participacija djece i mladih, a cilj je da kroz kulturu aktivno i angažirano promišljaju o svojim pravima.

Sve je veće zanimanje za festival prava djece, a ove je godine prijavljeno gotovo 10 tisuća djece iz više od 130 škola. Festival je prilika da se djeca upoznaju sa svojim pravima, stoga se u sljedeća tri tjedna tematiziraju mnoga pitanja važna djeci i mladima, poput školskih obaveza, komunikacije s roditeljima, ovisnostima te shvaćanjem medija.

Ovo je jedini inkluzivni festival u Hrvatskoj koji želi skrenuti pozornost na važnost dostupnosti kulture ponajviše osobama s poteškoćama u razvoju, motoričkim sposobnostima te djeci s oštećenjem sluha i vida, kazala je umjetnička direktorica festivala Tatjana Aćimović, te dodala kako svake godine rade audio transkripcije te standarizirani titl za gluhe.

Dvije su programske cjeline koje se provode u 18 gradova.

"Školski objektiv" koji prikazuje školsko stvaralaštvo, te cjelinu "Mislim dakle snimam" koja uz hrvatsko, obuhvaća i međunarodno stvaralaštvo mladih. Većina programa ipak je u našem gradu, rekla je koordinatorica programa, Katarina Ivče Farnel, te dodala da će 15. i 16. listopada za mlade u kinu Tuškanac biti organizirane i dvije radionice.

Festival traje do 25. ovog mjeseca, ulaz na sav program je besplatan, a više informacija o detaljima možete pronaći na stranici festivalpravadjece.com

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.