Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otvoren Bots&Pots prvi robotski restoran!

21.04.2022.

14:35

Autor: Radio Sljeme

Bots&Pots

Bots&Pots

Foto: Boris Bogić / Radio Sljeme

U našem gradu otvoren je prvi u svijetu robotski restoran Bots & Pots. Potrebno je istaknuti da vas robot neće poslužiti nego će vam skuhati jelo koje ste naručili.

Sedam godina su kreatori toga futurističkoga kulinarskog projekta osmišljavali, dizajnirali i stvarali robote koji će biti sposobni skuhati jelo onako kako je to do sada mogla samo ruka pravog kuhara. Tajna je u tome da roboti pripremaju jela koja se mogu skuhati u jednom loncu, rekao nam je suvlasnik Hrvoje Bujas.

- Bilo da se radi o spaghettima, fužima, njokama, juhama... sve što se može napraviti u jednom loncu, robot će vam skuhati unutar 15 minuta, iznimno ukusno!, naglasio je Bujas.


Kada robot dobije narudžbu, kreće u posao potpuno samostalno no sam proces pripreme hrane počinje ipak s ljudima. Netko od djelatnika u posebne posude stavlja već narezane i spremne namirnice, a tu posudu zatim stavlja u stroj. Tada robot preuzima stvari u svoje ruke, rekao nam je suosnivač i dizajner Dražen Drnas.


Robotski restoran još ima svojega glavnog kuhara, poznatog hrvatskog chefa Vedrana Varvodića koji pazi da cijeli proces pripreme hrane protekne dobro. Evo što nam jer rekao za prvi radni dan.

- Malo nas je, nervozni smo, sve je to nešto novo i drukčije, drukčiji je sistem rada, malo se prilagođavamo. Danas ćemo sve znati, nešto ćemo možda promijeniti, u svakom slučaju plan je bio da software preuzme cijeli stres...sve će biti uredu.


Ako robotski kuhari osvoje Zagreb, prema riječima njihovih kreatora, cilj je Europa, a onda i svijet.


 Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.