Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otvoren Centar za besplatno savjetovanje o karijeri

19.07.2013.

13:48

Autor: Ivana Radaljac Krušlin

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski zavod za zapošljavanje otvorio je u prostorima Pučkog otvorenog učilišta Centara za besplatno informiranje i savjetovanje o karijeri.

Centri za informiranje i savjetovanje o karijeri, prema riječima ravnateljice HZZ-a Ankice Paun Jarallah, zamišljeni su kao središnje mjesto za pružanje usluga profesionalnog usmjeravanja i razvoja karijere, odnosno cjeloživotnog usmjeravanja u izravnom kontaktu s korisnicima. Usluge CISOK centara su besplatne i namijenjene su svim zainteresiranima za razvoj karijere, prvenstveno učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, roditeljima, nezaposlenim i zaposlenim osobama, poslodavcima i školama.

Učenicima će se pružati informacije i savjeti o nastavku školovanja i odabiru zanimanja, a studentima i nezaposlenima pomoć u odabiru odgovarajućih kompetencija i vještina. Roditeljima i školama Centri bi trebali pomoći da kompetentno sudjeluju u donošenju odluke mladih o daljnjem školovanju, a poslodavcima o mogućnostima razvoja poslovanja.

Uz informiranje o stanju i kretanjima na tržištu rada te mogućnostima stipendiranja i kreditiranja učenika, nudit će se i savjeti vezani uz traženje posla, mogućnosti odabira ili dodatnog obrazovanja. „CISOK će raditi i na usklađivanju i povezivanju sustava profesionalnog usmjeravanja s istim sustavima u drugim zemljama Europske unije“, kazala je Paun Jarallah.

Savjetovalište je otvorio ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić koji je naglasio da je svrha tih centara osposobljavanje ljudi u skladu s trenutnom i očekivanom situacijom na tržištu rada, a ne za povratak na zavod za zapošljavanje. Dodao je kako će ovakvi Centri biti značajno mjesto za programe "Europske garancije za mlade", čiji je cilj mlade, kod kojih je nezaposlenost vrlo visoka, vratiti u rad, kako ne bi bili „izgubljena generacija“.

Do kraja ovog mjeseca planirano je otvaranje još jedne lokacije u Zagrebu. Osnivanje CISOK centara rezultat je dvogodišnje provedbe projekta "Usluge HZZ-a klijentima: Unaprjeđenje cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja i ICT podrška" financiranog s 3,7 milijuna eura iz Instrumenta pretpristupne pomoći EU.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.