Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otvoren jubilarni peti Zagreb Coffee & Chocofest

11.02.2016.

18:52

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Još jedan "slatki" festival otvoren je na Trgu bana Josipa Jelačića, a organizatori kao i prethodnih godina očekuju oko 100.000 posjetitelja, te su pozvali građane da "dođu, kušaju, slikaju, pjevaju, čitaju i zaljube se u sva lica kave i čokolade".

Od 11. do 14 veljače festival "u duhu kave i čokolade" na Trgu će biti nezaobilazno odredište ljubitelja slatkih užitaka. Kroz različite promocije, radionice, prigodnu prodaju proizvođači će predstaviti svoje proizvode i umijeće, ali i trendove u gastronomiji i industriji kave i čokolade.
Festival je otvorio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić ističući da je čokolada gotovo jednako važna kao i ljubav. Neka ova čokoladna rapsodija krene, a na Valentinovo dođite na festival sa svojim najmilijima kako biste se slikali pred tri metra velikim srcem - rekao je.

Pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić istaknuo je kako je festival dio urbane zagrebačke kulture na kojem se posjetitelji mogu bolje upoznati s karakteristikama slastica. Dodao je kako zagrebački, požeški i osječki proizvođači rade sjajnu čokoladu. Kraš, Zvečevo, Mikado svjetle i tamne čokolade pravi su izbor uz dobar Franckov espresso - rekao je.
Često se može čuti zabluda da sve slatko nije zdravo, no ovdje ima mnogo proizvoda koji su slatki, zdravi i pravi. Naši sugrađani zato na festivalu mogu doznati tajne čokolade - istaknuo je Lovrić i dodao da manifestacija poboljšava turističku ponudu i postaje jedna u nizu na osnovi kojih Zagreb postaje prepoznatljiv u svijetu.

Direktorica festivala Sanja Bančević-Medenica najavila je 30 izlagača iz Mađarske, Slovenije, Austrije, Italije i Hrvatske i istaknula da je kroz sve njegove godine festival posjetilo oko pola milijuna ljudi. Na festivalu će se predstaviti čokolade u svim oblicima i bojama, crne, bijele, tekuće, sirove... I od kave se može stvarati umjetnost, pa će posjetitelji to moći vidjeti i kušati talijanske, austrijske, slovenske kave. Neki izlagači su počeli spajati vino i čokoladu, okuse koji se tradicionalno slažu, što je u svijetu poprilično popularno. Moći ćemo vidjeti različite tehnike spajanja okusa, tamna čokolada ide s jačim crnim vinom, dok se bijela obično spaja s bijelim vinima - objasnila je.

Posjetitelji će moći premijerno na hrvatskom tržištu uživati u kavama bečkog brenda Helmut Sacher. Moći će probati savršeni espresso, okušati se u latte artu, uživati uz koktele od kave i zaigrati nagradne igre, a održat će se i degustacija i prodaja odabranih vina u idealnom spoju s čokoladama.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.