Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otvoren međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox

27.02.2017.

10:59

Autor: Margareta Jozinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Otvoren je jedan od najznačajnijih međunarodnih festivala dokumentarnog filma - ZagrebDox. 13. po redu, predstavit će u osam dana više od 120 dokumentaraca iz cijelog svijeta, među kojima se našlo čak 17 hrvatskih premijera.

Za sve filmoljupce otvoren je još jedan festival prepun primamljivih naslova. Kontinuitet od 13 godina održavanja festivala govori o kvaliteti filmova, ali i o zadovoljstvu publike. Filmovi su danas dostupni više no ikad, no cilj je ipak drugačiji.

Razgovarati o filmovima se može najbolje na festivalima u druženjima i to pokušavamo napraviti. Želimo razvijati uzajamnu ljubav između hrvatskih autora i ZagrebDoxa, poručio je direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski.

Ovakva manifestacija dio je zagrebačkog kulturnog identiteta i upisuje Zagreb na visoku poziciju karte svjetske kulture. ZagrebDox značajno je pridonio popularizaciji dokumentarnog filma. Ovdje se prikazuju izvrsni međunarodni filmovi, ali ovo je i mjesto premijera hrvatskih dokumentaraca, a važno je da mnogi hrvatski filmovi uđu u distribuciju, čega prije nije bilo, rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Svečanom otvorenju nazočila su mnoga poznata lica iz javnog života. 

Dvadeset dokumentaraca koji će biti prikazani ovih dana ponovno pozicioniraju Zagreb na kulturnoj karti Europe, naglasio je gradonačelnik Milan Bandić.

To je jedan od značajnih festivala i uspio se u zadnjih nekoliko godina pozicionirati kao jedan od najvažnijih kulturnih događanja uopće u Hrvatskoj, rekao je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić te dodao kako su filmovi sve vrijedniji, a žiri iz godine u godinu sve bolji.

Ove godine, osim bogate ponude dokumentaraca, u programu "Virtual Reality" moguće je pogledati dva kratkometražna dokumentarna filma koja istražuju unutarnji svijet sljepoće i povijest kubanskog plesa.

Prošle je godine manifestacija dostigla brojku od čak 30 tisuća posjetitelja čemu se i ove godine nadaju iz organizacije. Za sve vas koji još dvojite, festival traje do nedjelje i uključuje projekcije od 12 do 22 sata u svih pet dvorana novootvorenog kina "Kaptol Boutique Cinema" u Kaptol Centru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.