Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otvoren novi ulaz na groblje Mirogoj

21.09.2015.

11:14

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Niz godina postojala je potreba za otvaranjem novog ulaza u groblje Mirogoj s parkinga na Srebrnjaku, pa je među ostalim i na inicijativu iz naših emisija taj prolaz otvoren. No, ulaz je uzak i nema rampe za invalide, zašto?

Razlog zašto na novom ulazu nema rampe za invalide pojasnila je voditeljica podružnice Gradska groblja Ljerka Čosić: "Pa rampa za invalide postoji s donje strane i postoji veliki ulaz koji nije daleko od ovoga. Inače za invalide postoji ulaz i ovdje kod crkve Krista kralja s elektromobilom koji mogu koristiti, tako da mislim da rampa nije nužna. S druge strane invalidi imaju mogućnosti dobiti dozvole ulaska s automobilom u groblje tako da mislim da to za njih i nije toliko nužno."

Prošli je tjedan u emisiji Zagrebi po Zagrebu gradonačelnik Bandić najavio izgradnju većeg parkirališta kod Klesarskog puta koje bi potpuno zamijenilo parkirališe uz mirogojske arkade. Čosić se slaže s tom idejom: "Mislim da Mirogoju stvarno treba parkiralište. Sasvim sigurno da bi bilo jako dobro da se ne parkira uz arkade. Predlagano je bilo da se tu radi i garaža, inače postoji i idejni projekt za uređenje trgova ispred crkve Krista kralja ispred mrtvačnice, zatim uređenje onog dijela gdje su cvjećari na autobusnoj stanici i eventualno zatvaranje prometa uz ovaj dio crkve i mrtvačnice, te probijanje drugog puta na Mirogojsku i mislim da bi to sigurno bilo dobro."

Na Krematoriju su postojali veliki problemi zbog klizišta no i to se sada rješava, istaknula je voditeljica podružnice Gradska groblja Ljerka Čosić: "Glavni problem koji je bio, dakle samo klizište, to je sada pri kraju. Potporni zid mislim da će ubrzo biti gotov. Nakon toga treba riješiti cestu koja je potonula i onda naravno urediti taj dio, jer se dobio solidan prostor za uređenje grobnog polja za kazete."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.