Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otvoren novouređen Savski most

29.03.2022.

17:37

Autor: Damon Balenović/Radio SLjeme

Obnovljen Savski most star 80 godina

Obnovljen Savski most star 80 godina

Foto: Radio SLjeme/Hrvatski radio / HRT

Od danas Sava teče ispod obnovljenog Savskog mosta. Uređenje mosta trajalo je više od godinu dana, a u sklopu obnove, ugrađene su armirano-betonske ploče, hidroizolacija, obnovljen asfalt, izgrađeni rubnjaci, odvodnja, a postavljene su i nove pješačke ograde.

Most je star više od 80 godina i u tom periodu nije bilo većih ulaganja i obnove, istaknuo je gradonačelnik Tomislav Tomašević. Sada je u Savski most uloženo 30 milijuna kuna, bez PDV-a.

"Radovi će se nastaviti u idućih nekoliko mjeseci. Međutim, mogli smo ga danas otvoriti te smo zadovoljni da je most u funkciji. Bitno je reći da je ovaj most zaštićeno kulturno dobro, pa je i obnova rađena na način da i dalje bude zaštićeno kulturno dobro. Ovo zapravo nije obnovljeni most, ovo je gotovo novi most. Toliko je na njemu promijenjeno. Konstrukcijski je ojačan, otporniji je na potrese", rekao je Tomašević.


A u mjesecima koji slijede, i drugi zagrebački mostovi doći će na red, najavio je Tomašević. Uskoro bi trebali biti gotovi radovi na Domovinskom mostu, nastavljaju se oni na Mostu slobode, a za otprilike mjesec dana na red će doći i Jadranski most.

"Jedna traka će se obnavljati tako da most neće biti zatvoren, ali bit će smanjena protočnost. Molim građane za razumijevanje, ali bitno nam je da ti mostovi budu sigurni, funkcionalni i kvalitetni", istaknuo je Tomašević.


Vrijednost radova na Jadranskom mostu bit će oko 28 milijuna kuna, a Tomašević kaže da će do kraja mandata u mostove biti ugrađeno oko 400 milijuna kuna. Dijelom iz gradskog proračuna, a dijelom iz europskih fondova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici