Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otvoren obnovljeni dom Saveza Roma u RH "Kali Sara"

14.11.2018.

18:45

Autor: Boris Bogić

R.S.

R.S.

Foto: - / -

Gradonačelnik Milan Bandić otvorio je obnovljeni prostor Saveza Roma u Republici Hrvatskoj koji je Savez na korištenje dobio od Grada Zagreba. Udruga "Kali Sara" osnovana je u srpnju 2007. godine i jedna je od najaktivnijih romskih udruga koja djeluje na području cijele države.

U novim prostorima bit će smještena Središnja knjižnica Roma u Republici Hrvatskoj, redakcija novina i portala Phralipen, uredski prostori Saveza, a služit će i za održavanje sastanaka te obilježavanje nacionalnih proznika Roma i drugih javnih događaja.

Na inicijativu Saveza Roma u Republici Hrvatskoj "KALI SARA" donesena je Povelja o romskome jeziku koju je do sada potpisalo 157 sudionika, a svakog 05. studenog, na dan objave prvog romsko-hrvatskog i hrvatsko-romskog rječnika koji je izašao 2008. godine, a čiji je autor Veljko Kajtazi, romska, hrvatska i svjetska zajednica obilježava Svjetski dan romskog jezika.

"KALI SARA" započela je svoj rad sa poznatim ljetnim školama kroz koje su proteklih godina prošle stotine mladih Roma i Romkinja iz svih krajeva Republike Hrvatske. Programom ljetnih škola učilo se ili obnavljalo znanje iz romskog jezik, kulture i književnosti. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.