Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otvoren prostor za kreaciju Urania

13.02.2020.

14:13

Autor: Antonia Ćosić

Otvoren prostor za kreaciju Urania

Otvoren prostor za kreaciju Urania

Foto: - / -

Urania - prostor kreacije mjesto je koje želi umjetnost, kulturu, arhitekturu, dizajn i ostale kreativne struke približiti što širem krugu ljudi – kroz izložbe, predavanja i razna događanja otvorenog tipa, a koji će, vjerujemo, postati točka okupljanja i aktivacije ovog dijela grada.

Urania - prostor kreacije javni je prostor, otvoren za zajednicu, stanovnike i goste/turiste. 

Nekadašnje Kino Lika je pretvoreno u plesni centar, Apolo u Histrione, a Kino Europa zatvoreno. U prevlasti multipleksa, prati se sudbina svakog kina, tako i kina Urania na Kvaternikovom trgu. 

Dakle, izložbe od danas počinju s predprodukcijom, a očekuje nas i bogat kazališni te filmski program. Programska koordinatorica Zagreb Film Festivala Selma Mehadžić izrazila je nadu da je razvoj kulture moguć, usprkos manjku prostora za kulturu u našem gradu.

Predstavili su danas kulturni  program za 2020. godinu, a kojeg je otvorila pop up izložba Mirona Milića. Na predstavljanju su sudjelovali i predstavnici iz suradničkih projekata; Saša Begović; predsjednik Udruge Urania i partner u arhitektonskom studioju 3LHD, Vanja Daskalović i Tena Razumović Žmara; voditeljice programa Urania - prostor kreacije, Selma Mehadžić; programska koordinatorica UO Zagreb Film Festival, Zvonimir Dobrović; umjetnički voditelj udruge Domino, Saša Božić; plesni i kazališni umjetnik i osnivač kazališta de facto i suradnik Umjetničke organizacije 21:21, Seid Serdarević; glavni urednik i osnivač nakladičke kuće Fraktuira te Miron Milić, likovni umjetnik koji svojom pop up izložbom otvara program Urania - prostor kreacije 2020.

Ovisno o sadržaju, ulaz na neke događaje bit će besplatan, a vrata prostora kreacije Urania - otvoreno je svima.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.