Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otvoren Simulacijski medicinski centar

27.01.2020.

12:27

Autor: Krešimir Vešnik

Marin Tironi/PIXSELL

Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / -

Naš grad dobio je Simulacijski medicinski centar. U središnjem gradskom Domu zdravlja, educirat će se medicinski stručnjaci i zdravstveni djelatnici kroz simulaciju različitih medicinskih stanja. Osim održavanja života i vitalnih funkcija, vježbat će se i kako se suočiti s agresivnim pacijentima.

Po uzoru na Ljubljanu, u dvije prostorije središnjeg gradskog Doma zdravlja, educirat će se medicinski stručnjaci i zdravstveni djelatnici. Cilj je simulirati svakodnevne situacije s kojima se djelatnici susreću - To je vezano i uz rad palijativnog tima, njege kroničnih rana što rade patronažne sestre... Također, i nešto što je svakodnevnica primarne zdravstvene zaštite, nekad i kontakt s agresivnim pacijentom - istaknula je ravnateljica Doma zdravlja Zagreb Centar, Antonija Balenović

Da su ovakve edukacije potrebne pokazuje i anketa provedena među djelatnicima, nastavlja Balenović - Kad smo proveli anketu: kad ste zadnji put defibrilirali, kad ste zadnji put upotrijebili masku za ventilaciju i slično; odgovori su bili takvi da neki to, možda, nisu ni vidjeli. 

I naš Grad je podržao osnivanje ovakvog centra, prvog u zemlji - Centar će dati novi iskorak edukaciji mladih liječnika koji, izlazeći s medicinskih fakulteta, nemaju dovoljno praktičnih vještina. Bit će to dobra prilika i za starije kolege da nauče nove tehnike, usvoje nove vještine - rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, Vjekoslav Jeleč.

Grad je dao 500 tisuća kuna za ovaj Centar, sve da bi se edukacija zdravstvenih djelatnika podigla na višu razinu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.