Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otvorena izložba "Oslobođenje Zagreba"

05.05.2015.

16:40

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu 70. obljetnice oslobođenja Grada Zagreba i 40. obljetnice proglašenja Grada Zagreba Gradom herojem u auli Gradske uprave gradonačelnik Milan Bandić otvorio je izložbu pod nazivom "Oslobođenje Zagreba", koja će biti otvorena do 10. svibnja.

Bandić je istaknuo da se izložba otvara u predvečerje oslobođenja grada Zagreba, 8. svibnja te Dana pobjede nad fašizmom i Dana Europe, 9. svibnja. "Osmog svibnja 1945. u grad Zagreb ušle su jedinice narodnooslobodilačke vojske i grad Zagreb je oslobođen", istaknuo je Bandić.

Dodao je da je od 11 korpusa na prostoru bivše Jugoslavije, pet bilo iz Hrvatske. Rekao je da su glavni temelj antifašističkog karaktera narodnooslobodilačkog rata od 1941. do 1945. dali hrvatski ljudi, građani Hrvatske, jer je Hrvatska svoj antifašizam izrazila kroz tih pet korpusa. "Osmog svibnja ulaskom jedinica u Zagreb oslobođen je Zagreb, a samo dan poslije oslobođen je prostor cijele bivše države i od tada se obilježava Dan oslobođenja Zagreba, 8. svibanj, a 9. svibnja Dan pobjede i dan Europe", rekao je Bandić i dodao da je izložba otvorena i u povodu obilježavanja 40. obljetnice proglašenja grada Zagreba herojskim gradom.

"I gradonačelnik koji je 15. godinu na čelu grada koji je slobodarski grad, grad heroj, u kojem je udaren temelj antifašističke borbe je ponosan i sretan. To je slobodarska ideja, to je civilizacijski doseg i jedino nas to može staviti ne samo uz bok pobjednika antifašističke koalicije nego i uz bok svijetle budućnosti. Samo na tim zasadama možemo graditi i u Ustavu utemeljenu slobodnu, demokratsku i neovisnu Hrvatsku", istaknuo je Bandić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.