Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otvorena izložba posvećena Bogdanu Bogdanoviću

18.06.2019.

16:04

Autor: Krešimir Vešnik

Otvorena izložba posvećena Bogdanu Bogdanoviću

Otvorena izložba posvećena Bogdanu Bogdanoviću

Foto: - / -

"Bogdan Bogdanović - Misli i snovi" izložba je otvorena u Muzeju suvremene umjetnosti. Ona predstavlja Bogdanovića kroz njegov manje poznat opus, kao pisca, filozofa, nadrealista i političkog disidenta. Tako je su, između ostalog, izložena njegovo pismo poslano Slobodanu Miloševiću.

"Kameni cvijet" u Jasenovcu jedno je od najpoznatijih djela Bogdana Bogdanovića. Skice tog spomenika mogu se vidjeti u MSU-u - Posudili smo iz spomen područja Jasenovac 7 crteža, od toga su tri bila u MoMA-i, u New Yorku - 
rekla je savjetnica gradonačelnika za kulturu, Nataša Jovičić.

Glavni su pak dio izložbe pisma koja je 1987. Bogdanović napisao Slobodanu Miloševiću, zbog čega je, ističe Jovičić, počeo njegov progon - To su njegova dva pretpisma koja je zarolao i do prije tjedan dana ta pisma nisu otvorena. Mi smo ih prvi puta ovdje otvorili.  

I dok se pisma odnose na "Misli", "Snovi" su nastavak autorova života - Nakon pisma su počele Bogdanovićeve teške traume koje je snimao na kazetofon. Ujutro bi to što je sanjao prepisivao na papiriće i to su njegovi snovi. Ubacivao je to u takozvanu "Zelenu kutiju" - napomenula je Jovičić.

Postavljena su i Bogdanovićeva dva radna stola: jedan s pisaćim strojem, drugi s materijalima za crtanje.

Izložbu možete pogledati još desetak dana, a najavljena je i izrada monografije posvećena Bogadnu Bogdanoviću.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.