Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otvorena međunarodna izložba grafičkog dizajna Zgraf 12

10.01.2017.

10:20

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodna izložba grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija - Zgraf 12, otvorena je u Kući za ljude i umjetnost Lauba, na temu "Društvene reprize" kojom se propituje neprestano ponavljanje grafičkih stilova, kao i njihova suvremena reinterpretacija.

Posebni gost i član žirija dvanaestog izdanja Zgrafa, koji traje do 24. siječnja, je proslavljeni britanski teoretičar dizajna Rick Poynor, predavač i kustos te profesor dizajna i vizualne kulture na Sveučilištu u Readingu. Rick Poynor raspisao je temu s idejom kako se ciklički stilovi i stavovi ponavljaju, ne samo kroz grafički dizajn nego i kroz društvene i političke priče, rekla je Morana Matković, izvršna direktorica ZGRAF-a 12.

Kao ovogodišnju posebnost izdvaja prvu suradnju Zgrafa s Kućom za ljude i umjetnost Lauba. Lauba je odabrana kao idealno mjesto za zadanu temu jer je sam taj prostor arhitektonska repriza, a i jedini je u Zagrebu koji se može obuhvatiti jednim pogledom, čijih se svih 1200 četvornih metara može odjednom sagledati što je iskorišteno i na izložbi, dodala je. Po njezinim riječima, ove je godine izuzetno zanimljiva izložba sa studentskim radovima koji se referiraju na središnju temu, a koji omogućuju usporedbu s djelima njihovih prethodnika.

Zgraf će selektirane međunarodne radove nastale od 2012. predstaviti putem Revije, koja donosi realizirane radovea s područja grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija u protekle četiri godine, dok je Tema problemska izložba definirana "Društvenim reprizama".

Za izlaganje na Temi odabrana su 26 rada, a za Reviju njih 140 sa svih strana svijeta, u kategorijama vizualni identitet, tiskana sredstva promocije/komunikacije, izdavaštvo, ambalaža, signalistika, oglašavanje, specifični segmenti vizualnih komunikacija, dizajn za film ili elektroničke medije.

Međunarodni žiri (Rick Poynor, Radovan Jenko, Vaughan Oliver, Jianping He i Sanja Rocco) dodijelit će 14. siječnja pet nagrada -Zgraf Grand Prix, Zgraf 1, Zgraf 2, Zgraf Welcome i ico-D Excellence Award te deset počasnih diploma. Zanimljivo je da će žirirati na samoj izložbi, a međunarodni članovi u Zagreb dolaze 12. siječnja.

Nagradu Zgraf Excellence, specijalnu počasnu nagradu za skupinu izlagača izvan konkurencije, dodijelit će članovi Selekcijske komisije, a AICA Award žiri koji je imenovala hrvatska podružnica tog Međunarodnog udruženja likovnih kritičara.

Popratni program donosi eduaktivnu platformu Eduzgraf koji se sastoji od četiri dijela - izložbe studentskih radova na temu "Društvene reprize", stručnih radionica, teorijskih večeri i programa za djecu i mlade, a ugostit će i međunarodnu konferenciju "Dizajn u praksi".

Osim u Laubi, gdje se održava prvi put, Zgraf će se predstaviti i u Galeriji ULUPUH, gdje će od 16. siječnja do 13. veljače biti postavljena samostalna retrospektivna izložba dobitnika Zgrafovog prošlog Grand Prixa, švicarskog dizajnerskog studija Peng Peng, posvećenog dizajnu tiskanog materijala te videa, filmova, animacija za instalacije i izložbe.

Zgraf se u Zagrebu održava trijenalno više od četrdeset godina s ciljem da se najvišoj stručnoj razini propituje položaj dizajna u suvremenom društvu i ističe njegov značaj kao profesije te predstavlja najbolje svjetske recentne radove iz područja grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija.

Tu najdugovječniju izložbu grafičkog dizajna na ovim prostorima organizira Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH).

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.