Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otvorena najstarija kamenjara u Botaničkom vrtu

06.06.2023.

10:40

Autor: Radio Sljeme

Botanički vrt

Botanički vrt

Foto: XINHUA / PIXSELL

Prirodoslovno-matematički fakultet danas obilježava Dan fakulteta i svoj 77. rođendan, a tom prigodom darovali su besplatan ulaz u Botanički vrt i vođenu šetnju vrtom. 

Uz besplatnu šetnju, posjetitelje će dočekati i jedan novitet unutar vrta. O čemu se radi, za naš je program rekao voditelj Botaničkog vrta Vanja Stamenković koji je i za sve građane ponovio kakvo je radno vrijeme vrta. 


- Ovo proljeće smo napokon, nakon 130 i više godina postojanja vrta, otvorili Alpinum - najstariju kamenjaru u vrtu blizu starog glavnog ulaza. To je kamenjara na koju posjetitelji nikada prije nisu mogli i zato je posebna. Što se tiče radnog vremena, vrt je otvoren sve dane u tjednu, ponedjeljkom i utorkom skraćeno od 9 do 14:30, a ostale dane, dakle od srijede do nedjelje, od 9 do 19 sati. Može se doći vidjeti 7000 različitih vrsta biljaka, mnoštvo životinja, oprašivača, čuti svakakve priče. Dakle, svatko treba doći i nešto naučiti, istaknuo je Stamenković. 


A u Izložbenom paviljonu Botaničkog predstavljen je i nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi "Rođeni za čitanje". Utemeljiteljica programa, Marija Radonić, pojasnila je o čemu se radi. 


- Radi se o programu "Rođeni za čitanje" koji je jedan interaktivni program. Pedijatri njime potiču roditelje na zajedničko čitanje s njihovom djecom jer su blagodati čitanja od najranije dobi, za cjelokupni razvoj djeteta, nemjerljive. Program počinje upravo u dobi od šest mjeseci i sastoji se od zajedničkog čitanja za dob adekvatnih slikovnica u pedijatrijskim ambulantama, a koje se onda na kraju pregleda poklanjaju djeci, naglasila je Radonić. 


Povodom Dana fakulteta, posjetitelji mogu do petka, u auli PMF-a na Horvatovcu, pogledati izložbu "Žene u STEM-u". 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici