Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otvorena novouređena Jedinica intenzivnog liječenja

14.04.2017.

13:25

Autor: Margareta Jozinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jutros je otvorena novouređena Jedinica intenzivnog liječenja u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Rockefellerovoj. Jedinica je uređena uz financijsku potporu Grada. Ovo je jedina bolnica u Zagrebu i šire gdje se mogu liječiti pacijenti koji su trajno ovisni o respiratoru.

Novouređena jedinica intenzivnog liječenja proteže se na 300 metara četvornih, a uređenje i opremljivanje iznosilo je oko milijun i pol kuna. Sastoji se od jedinice za liječenje akutnih plućnih bolesnika, jedinice za neinvazivnu mehaničku ventilaciju te jedinice za trajnu mehaničku potporu ventilaciji.

Radi se o prostoru u kojem je šest kroničnih respiratora, jedan akutni, neinvanzivna mehanička ventilacija. Intenzivna ima ukupno jedanaest kreveta, od čega šest pripada jedinici za trajnu mehaničku ventilaciju, odnosno kronični respiratori, a ostalih pet akutnom, a također postoji dio u novouređenom dijelu dio za izolaciju, rekao jeravnatelj bolnice Marinko Artuković.

Desetak godina na ovom je odjelu doktorica Gordana Matijević, koja je istaknula kako je na listi čekanja oko 15-ak osoba.

Da imamo dvadeset, trideset kreveta više, mislim da ne bi bilo dovoljno. Nisu tu samo naši pacijenti koji su na kroničnom respiratoru nego imamo i četiri kreveta za akutnu intenzivnu gdje se primaju pacijenti bilo da dođu u našu hitnu ili sa odjela koji trebaju možda intubaciju ili monitoriranje, dodala je Gordana Matijević.

Iako je kreveta i dalje nedovoljno, Rockefellerova je jedina bolnica u Zagrebu i šire gdje se mogu liječiti pacijenti koji su trajno ovisni o respiratoru, a novouređeni odjel značajno podiže kvalitetu rada osoblja i zdravstvene zaštite građana.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.