Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otvorena "Terapijska kuhinja" za osobe s poremećajima prehrane

22.11.2021.

13:24

Autor: Krešimir Vešnik

Luka Stanzl /PIXSELL

Luka Stanzl /PIXSELL

Foto: - / -

U Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan u Jankomiru, otvorena je "Terapijska kuhinja" u Dnevnoj bolnici za osobe s poremećajima prehrane. Novi je to pristup u liječenju takvih osoba, a projekt je realiziran po danskom modelu.

Od poremaćaja u prehrani u našoj zemlji boluje oko 40 tisuća građana. Sada će oni moći koristiti "Terapijsku kuhinju" - Ona nije namijenjena samo mladim ženama i mladim muškarcima koji boluju od anoreksije i bulimije nego je namijenjena i jednoj drugoj kategoriji ljudi, a to su ljudi koji se prejedaju - pojašnjava ravnatelj psihijatrijske bolnice u Jankomiru, Igor Filipčić.

O oboljelima će se, među ostalim, brinuti psihijatri, psihoterapeuti, psiholozi, nutricionisti, govori Filipčić - Sukus je taj da se otvori kuhinja, da se tim ljudima prezentira hrana s obzirom na to da u toj Dnevnoj bolnici radi cijeli tim ljudi, da oni zavole hranu kao namirnicu, da se s njom malo poigraju, da kuhaju te da se provodi psihoterapija - rekao je Filipčić. 

Na taj će se način pacijente pokušati senzibilizirati - ...da tamo razviju neke druge odnose. Kako će oni razvijati međusobno različite socijalne odnose jer to su najčešće socijalno izolirane osobe koje se ne druže, koji su povučeni; onda kako razvijaju te odnose, razvijat će i odnos prema hrani - napomenuo je ravnatelj.  

Ideja je, zaključuje Filipčić, da se, po uzoru na praksu iz Danske, u prostoru uspostavi obiteljska atmosfera.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.