Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otvorene nove muzejske čuvaonice

28.09.2020.

16:01

Autor: Mario Mihaljević

Luka Stanzl/PIXSELL

Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Hrvatski prirodoslovni muzej u Novom Petruševcu predstavio je nove muzejske čuvaonice. Projekt vrijedan preko 15 milijuna kuna, financiran je sredstvima Grada Zagreba i predstavlja najveću specijaliziranu muzejsku čuvaonicu u Hrvatskoj.

Čuvaonice u Novom Petruševcu uređene su prema recentnim muzejskim standardima, prilagođene osjetljivoj građi o kojoj muzej skrbi; relativna vlaga, temperatura, adekvatna rasvjeta te izolacija od prašine i štetnika samo su neki od standarda najveće muzejske čuvaonice u Hrvatskoj.

Hrvatski prirodoslovni muzej u svom fundusu ima preko 1,4 milijuna predmeta. Kako je muzejska djelatnost jedna od djelatnosti na kojima se sustavno štedi i na kojima su značajnija ulaganja tek rijetka, čuvaonica HPM-a Novi Petruševec u tom smislu predstavlja značajan iskorak.

Čuvaonice je otvorila pročelnica Ureda za kulturu Milana Vuković Runjić

-Vjerujem da je ova čuvaonica tek začetak jednog velikog projekta, a to je čuvanje muzejske građe grada Zagreba, koja će te trebati nastati. Znamo i sami da problem čuvanja muzejske građe, nije samo problem naših muzeja, već je to problem s kojima se susreću i svjetski muzeji, jer građa je sve više a mjesta je sve manje, i na nama je da o tome brinemo-. 

Hrvatski prirodoslovni muzej teško je stradao u potresu, te se trenutno nalazi u posljednjoj fazi priprema za preseljenje na novu lokaciju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.