Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otvoreni dani Zagrebačkih trešanja

07.06.2017.

13:59

Autor: Margareta Jozinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Otvorena je manifestacija Dani zagrebačkih trešanja na Trgu kralja Tomislava. Manifestaciju su u suradnji s Gradom, organizirali članovi Zagrebačke udruge ZG Trešnja koja postoji već sedam godina, a okuplja 12 proizvođača koji su se potrudili za još jedan ZG brend!

Sad je to već četvrti brend, uz Zagrebački pušlek, sirek i jagodicu purgericu, kojega su u našemu gradu pod nazivom "ZG Trešnja" jutros predstavili proizvođači trešanja. Grad već godinama sufinancira podizanje nasada i razvoj proizvodnje kvalitetnih zagrebačkih trešanja. Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Milan Bandić.

Iako se trešnje uvoze iz Italije, Španjolske, Grčke te arapskih zemalja, procjenjuje se kako je u prodaji polovica trešanja ipak domaće proizvodnje. Najveća prirodna prijetnja s kojom se bore proizvođači trešanja je mraz.

Ove ćemo godine brati 30-40 tona umjesto 200-250 tona trešanja. Iako je šteta velika, imamo dosta mladih nasada tako da računamo da će za tri godine doći do 400 tona, a za pet godina čak i do 600 tona što bi za Grad značilo da smo samodostatni, objasnio je predsjednik Udruge uzgojitelja trešanja Grada Zagreba, Zlatan Kljaković Gašpić.

Svi proizvođači dolaze s područja Zagreba, a plantaže se nalaze u Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, te Sisačko-moslavačkoj. Proizvodnja je prve klase, a domaće trešnje mogu se kupiti do početka srpnja po cijeni od 30-40 kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.