Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otvorenje virtualne izložbe "Kamenice davno nestalih mora“

07.06.2023.

12:19

Autor: Nevena Saraga

Virtualna izložba

Virtualna izložba

Foto: Hrvatski prirodoslovni muzej / /

Dok čeka završetak obnove, Hrvatski prirodoslovni muzej predstavlja svoj bogati muzejski fundus putem virtualnih izložbi.

Otvorenje jedne od njih, “Kamenice davno nestalih mora“, bit će večeras u 19 i 30 u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, a nakon toga moći će se razgledati na mrežnim stranicama Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.


Na izložbi se predstavlja dio kamenica iz fundusa Muzeja te saznajemo više o ulozi ovih posebnih školjkaša u otkrivanju nekadašnjeg svijeta. Nalazi kamenica osobito su česti u miocenskim naslagama sjeverne Hrvatske, što potvrđuju i brojni primjerci iz fundusa Muzeja, od kojih će neki biti prikazani na ovoj izložbi. Također će, uz primjerke iz Hrvatske, biti prezentirani i uzorci iz muzejskih komparativnih zbirki s područja Francuske i Italije.


Danas kamenice uglavnom žive blizu obale, pričvršćene za podlogu, a sagledavanjem njihova današnjeg načina života moguće je rekonstruirati okoliše u kojima su obitavale. Prikazani su odabrani predstavnici neobičnih fosilnih školjkaša skupine Ostreida (kamenice, oštrige) razdoblja kenozoika, najmlađe geološke ere koja započinje prije 66 milijuna godina.


- U vremenu kad se sve oko nas mijenja, svjedoci smo pogubnog djelovanja naglih promjena na osjetljive organizme. Stoga se, uz brojne akcije zaštitara prirode, okrećemo i primjerima iz geološke prošlosti i tražimo razloge zašto su neki organizmi bili uspješniji od drugih u preživljavanju kriznih razdoblja. Među takvim, otpornim, organizmima su i naše kamenice. Možda neugledna izgleda, ali čvrste i prilagodljive, već milijunima godina doprinose bioraznolikosti i opstanku mnogih morskih organizama. Geolozi ih vole, jer se lako fosiliziraju, a zbog razmjerno duga životnog vijeka, mogu nam dati uvid u kratkoročne temperaturne oscilacije tijekom geološke prošlosti, na temelju geokemijskih i izotopnih analiza ljušturnih lamina, koje se tijekom rasta nadograđuju poput godova. Ne smijemo zaboraviti niti sladokusce, koji uživaju u njihovu okusu. Zbog svega toga želimo omogućiti našim posjetiteljima da se kroz ovu izložbu upoznaju s čudesnim svijetom Kamenica davno nestalih mora, poručuju autori izložbe Marija Bošnjak, Jasenka Sremac, Nediljka Prlj Šimić i Davor Vrsaljko uz stručne suradnike Petra Crnčana, Tatjanu Bakran-Petricioli i Donata Petriciolija.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.