Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otvoreno novo Savjetovalište za majke i djecu

26.05.2017.

14:35

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Savjetovalište za majke i djecu otvoreno je u sklopu Doma zdravlja Zagreb-zapad, gdje će se održavati trudnički tečajevi, edukacije i radionice o brizi i njezi male djece te njihovom psihofizičkom razvoju.

Usluge savjetovanja o njezi dojenčadi, zdravoj prehrani i kognitivnom razvoju djece - sve je to dostupno roditeljima čak 2 tisuće djece koja pripadaju Domu zdravlja Zagreb-zapad. Ravnatelj Doma zdravlja Miroslav Hanževački pojasnio je kakve će još usluge fizioterapeuti i patronažne sestre pružati novopečenim roditeljima i onima koji će to tek postati. Razvili smo jedan dodatni standard za sva ona pitanja koja mladi roditelji imaju u postupanju s djetetom ne bi li pružili optimalan razvoj svojoj djeci. U ovo vrijeme koncentriramo se na dva područja, potporu u dojenju i na pravilno i što uspješnije postupanje s novorođenim djetetom, rekao je Hanževački.

Ovakva savjetovališta predstavljaju novu dimenziju i za brigu o demografskoj slici Zagreba, istaknula je pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum, pojasnivši na koji način će Savjetovalište pozitivno pridonijeti demografskom rastu. Osobitom brigom za majku, dijete, obitelj i osjećaj sigurnosti u roditeljima kad dođe dijete na svijet i poticaj da žive u sigurnoj sredini u kojoj je osiguran zdrav rast i razvoj njihove djece, a time i poticaj za daljnji pomladak, naglasila je Šitum.

Važnu dimenziju Savjetovališta predstavlja i briga za psihofizički razvoj djeteta, gdje će roditelji kroz brojne radionice i individualno savjetovanje imati priliku naučiti kako zapaziti poteškoće u fizičkom i kognitivnom razvoju djece.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.