Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otvoreno prvo Savjetovalište za demenciju

19.09.2023.

15:17

Autor: HRT Radio Sljeme

Savjetovalište za demenciju u Domu zdravlja Zagreb – Istok

Savjetovalište za demenciju u Domu zdravlja Zagreb – Istok

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Prvo gradsko Savjetovalište za demenciju otvoreno je u Domu zdravlja Zagreb-Istok. Cilj mu je pružiti nadstandardne usluge oboljelima i podršku njihovim obiteljima.  

Oko 90 tisuća osoba boluje od demencije u Hrvatskoj. "To je velika brojka", kaže voditeljica Savjetovališta Sanja Klajić Grotić - 70 posto njih su demencije uzrokovane Alzheimerovom bolešću. Trenutno je najvažnije oružje u borbi s demencijama je pravodobno prepoznavanje ranih simptoma i to je osnovni moto rada ovog Savjetovališta.


Radit će jednom tjedno, utorkom. Dostupno je Zagrepčanima bez uputnice, samo uz prethodnu najavu. Dva su načina rada Savjetovališta - Savjetovanje jedan na jedan kako bi se, čim prije, detektirali rani simptomi i postavila dijagnoza te odredio plan liječenja. Drugi način je grupno savjetovanje i oboljele osobe i njihovih obitelji jer odmah u početku oboljeloj osobi trebamo dati podršku da čim duže ostane aktivna u svojem svakodnevnom funkcioniranju. U Savjetovalištu rade liječnik obiteljske medicine i neurologica - rekla je Klajić Grotić.


Ovo je prvo takvo Savjetovalište, ne samo u gradu, nego i u cijeloj zemlji, kaže gradonačelnik Tomislav Tomašević - Svaki puta kada otvaramo takvo savjetovalište, uvijek gledamo da to ne bude samo na jednoj lokaciji nego da se za takve uspješne projekte gdje postoji puno korisnika širimo po cijelom gradu. Sada gledamo kako osigurati jednu ambulantu na zapadu, jednu i u Novom Zagrebu te širiti tako zdravstvenu skrb.


Tako bi, primjerice, se pomoglo destigmatizaciji oboljelih kojih je u gradu oko 17 tisuća.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.