Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ovaj mjesec počinje kažnjavanje za nepropisno odlaganje otpada

07.02.2023.

15:42

Autor: HRT Radio Sljeme

Gradonačelnik Tomislav Tomašević

Gradonačelnik Tomislav Tomašević

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Građani koji u siječnju nisu propisno odlagali miješani otpad u ZG vrećice, to bi mogli osjetiti na računima za veljaču. Naime, Čistoća je počela dijeliti kazne, potvrdio je gradonačelnik Tomislav Tomašević. Nije, pak, otkrio kada će poskupjeti komunalne usluge.

Do 65 eura za kućanstva te do 130 eura za pravne osobe, tolike su kazne za neodlaganje miješanog otpada u plave vrećice. Komunalni redari i djelatnici Čistoće već su napisali nekoliko stotina kazni, rekao je Tomašević i otkrio kako se utvrđuje prekršitelj - Utvrdi se identitet po različitim metodama: od kamera do sadržaja vrećica, itd. Neki će korisnici sada to prvi puta vidjeti na svojim računima, vidjet će na koji način je utvrđeno da se radi o njima. Po zakonu su kolektivne kazne moguće, ali Grad još uvijek to ne radi. I dalje se isključivo kažnjava individualno.


S druge strane, onima kojima je za vrijeme nevremena prošli vikend, primjerce palo stablo na automobil, imaju pravo na naknadu štete - Trebaju se obratiti Gradu sa zahtjevom za procjenu štete i onda će se vidjeti hoće li Zagreb ili Zrinjevac, ovisno o tome o kakvom se drvetu radi, iskoristiti policu osiguranja da se to pokrije - rekao je gradonačelnik.


A prošlotjedna glavna tema u gradu bio je dogovor između Uprave Holdinga i Sindikata. Tada je gradonačelnik, uz najavljeno poskupljenje vode za 15 posto, napomenuo da bi i neke ostale komunalne usluge mogle poskupjeti. Što i kada, nije precizirao - Kada napravimo sve analize i kada donesemo zajedničku odluku s koalicijskim partnerima onda ćemo to prezentirati javnosti. Želimo svaku kunu preokrenuti, želimo izvući maksimalno iz ušteda Zagrebačkog holdinga i ZET-a, i želimo da se što manje osjeti povećanje cijena iz gradskog proračuna. 


Novi kolektivni ugovor u Holdingu, zaključio je Tomašević, trebao bi biti potpisan sutra.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.