Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ovaj vikend vraća se popularna utrka Zagrepčanka 512

31.08.2022.

14:18

Autor: Radio Sljeme

Utrka Zagrepčanka 512

Utrka Zagrepčanka 512

Foto: Igor Kralj / Pixsell

Nakon dvije godine stanke u subotu se održava poznata utrka stepenicama Zagrepčanka 512, na kojoj će ove godine sudjelovati i nositelj Guinessovog rekorda. Dan poslije, u nedjelju, na Sveučilišnoj livadi održat će se i prva Zagrebačka milja.

Kažu da je Zagrepčanka 512 najteža u utrka u Hrvatskoj jer natjecatelji trče od prizemlja do 25. kata, što je ukupno 490 stepenica. Utrka je pokrenuta 2012. godine i do sada je održano 8 izdanja. Ove godine uvedene su neke novosti, naglašava organizator Nedjeljko Vareškić.


- Uveli smo još težu distancu na toj utrci - dionicu od 25 katova koja se treba prijeći 4 puta, što znači da trkači moraju istrčati 100 katova kako bi postali kralj, odnosno kraljica Zagrepčanke. To nam je nova disciplina. Druga novost je da smo doveli najboljeg svjetskog trkača stubama, gospodina Wai Ching Soha iz Malezije - istaknuo je Vareškić.


Ching Soh je nositelj Guinnessovog rekorda za visinsko trčanje u sat vremena. Gotovo da nema nebodera koji ovaj Malezijac nije svladao, a dosad je pobijedio u 60-ak takvih utrka, među kojima je i ona najprestižnija na Empire State Buildingu. Pitali smo ga koja je tajna njegova uspjeha.


- Uživam u utrkama stepenicama jer to je izazov, bolji od klasičnog trčanja. Sve je stvar mentalne snage. Isto kao i u svakodnevnom životu. Da biste postigli uspjeh u nekom poslu morate biti fizički, ali i mentalno jaki. Isto vrijedi i za utrku stepenicama. Da biste došli do vrha morate dati sve od sebe i uspjet ćete - otkriva nam ovaj veseli nositelj svjetskog rekorda. 


Za ovog iskusnog trkača 490 stepenica neće biti problem, budući da je za svega 18 minuta već istrčao 3398 stepenica jednog nebodera u Šangaju. Nije on jedino zvučno ime na ovogodišnjoj Zagrepčanki. Stepenicama će se penjati i najpoznatiji zagrebački vatrogasac i aktivist Stjepan Dubac koji će trčati MEGA utrku od četiri uspona pod punom vatrogasnom opremom, a svaki njegov uspon imat će plemenitu posvetu. Po postolje dolazi i Kristijan Rubinić, atletičar zlatnih i srebrnih rezultata, koji je već nekoliko puta bio na postolju ove utrke.


Nedjelja je rezervirana za utrku dugu 1609 metara pod nazivom Zagrebačka milja, koja će se održati na Sveučilišnoj livadi, ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice. 


- Nećemo zaustavljati promet na Aveniji Većeslava Holjevca jer ćemo trčati dolje, po stazama uz fontane. Neće biti grupnog starta već će se trčati pojedinačno - naglašava Vareškić. 


Osim odraslih svoju brzinu testirat će i djeca koja trče jedan krug, odnosno pola milje. Počasni gost prvog izdanja je državni rekorder i olimpijac Branko Zorko, koji drži nacionalni rekord na milju s nevjerojatnih 03:52,64.


Utrke Zagrepčanka 512 i Zagrebačka milja dio su kup natjecanja ZAGREB RUN koji osim ove dvije utrke uključuje i popularnu cestovnu utrku Zagrebački noćni cener, koja će se održati 6. rujna 2022., a za koju prijave startaju u utorak, 6. rujna. Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici