Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Ovim tempom obnova Zagreba trajat će 113 godina"

21.05.2021.

13:08

Autor: Mario Mihaljević

Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / -

Saborska zastupnica Glasa Anka Mrak-Taritaš u petak je upozorila da će obnova Zagreba od prošlogodišnjeg potresa ako se nastavi sadašnjim tempom potrajati 113 godina. Mrak-Taritaš je napomenula da je sutra 14 mjeseci od potresa, te da je izdano 256 odluka od ukupno 25 tisuća oštećenih objekata.

-Čak i ako računamo da se ozbiljno počelo raditi tek od ove godine, iako je Zakon donesen još u rujnu, i dalje smo na 37 godina-, poručila je.

Kandidatkinja Glasa i Demokrata za zagrebačku gradonačelnicu u prvom krugu lokalnih izbora podsjetila je da je donošenje odluka tek početak te da nakon toga treba ugovoriti projekte, izvođenje i nadzor, -s tim da još nismo ni došli do problema tko će to sve raditi.

Istaknula je kako je Zakon o obnovi loš i neprovediv, kao i Program mjera te kako ih hitno treba mijenjati. -Na to upozoravam otkad sam prvi put pročitala Zakon, u svakoj prilici pa tako i na konferencijama za medije koje na tu temu održavam svaki mjesec. Zato sam i glasala protiv njega u Saboru-, podsjetila je Mrak-Taritaš. 

Također je upozorila da je obnova veliki izazov za novu gradsku vlast za koju smatra da se treba puno aktivnije uključiti u obnovu, posebno obiteljskih kuća i višestambenih zgrada.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.