Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ovog vikenda preuzimanje besplatnih ZG vrećica

01.10.2022.

15:31

Autor: HRT Radio Sljeme

ZG vrećice

ZG vrećice

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

U novom modelu prikupljanja i naplate odvoza komunalnog otpada predviđeno je i pravo na umanjenje cijene javne usluge u vidu besplatnih ZG vrećica. Ono se ostvaruje po jednoj od četiri osnove. 

Korisnici usluge iz kategorije kućanstvo mogu ostvariti pravo na 4 besplatne vrećice za prikupljanje miješanog komunalnog otpada mjesečno u slučaju ako redovno predaju otpad na reciklažno dvorište ili kompostiraju biootpad ili u kućanstvu stanuje dijete starosti do 3 godine ili odrasla osoba koja koristi pelene - javljaju iz podružnice Čistoća.


Pravo na umanjenje cijene u vidu besplatnih ZG vrećica imaju i kućanstva u kojima stanuje dijete starosti do 3 godine ili odrasla osoba koja koristi pelene:


- ako u kućanstvu stanuje dijete starosti do 3 godine koje koristi pelene – dostavom rodnog lista i potvrde o prebivalištu djeteta, ostvaruje se pravo na količine za 10 mjeseci (4 paketa x 10 komada vrećica od 10 l)


- ako u kućanstvu stanuje odrasla osoba koja koristi pelene - dostavom potvrde liječnika ili HZZO-a o nužnosti korištenja pelena za odrasle i potvrde o prebivalištu osobe ili preslike osobne iskaznice, ostvaruje se pravo na količine za 10 mjeseci (4 paketa x 10 komada vrećica pojedinačnog volumena 20 l)


Tražena dokumentacija za ostvarivanje prava može se dostaviti na e-mail: zgvrecice@zgh.hr ili osobno u poslovnice Holding centra: Ulica grada Vukovara 41, Dubečka ulica 2 i u Pokretnom uredu, gdje se mogu i preuzeti besplatne vrećice u uredovno radno vrijeme uz predočenje računa za usluge podružnice Čistoća.


Kućanstva koja recikliraju otpad i time smanjuju količine miješanog komunalnog otpada te, tijekom mjeseca najmanje jedanput predaju otpad na reciklažno dvorište, imaju pravo na četiri besplatne vrećice za miješani komunalni otpad mjesečno. Pravo se ostvaruje nakon 5 mjeseci kada se preuzimaju 2 paketa po 10 komada vrećica od 10 l.


Kako bi potaknuli korisnike na pravilno odvajanje otpada i korištenje reciklažnih dvorišta, svi korisnici koji tijekom listopada predaju otpad iz kućanstva na reciklažno dvorište podružnice Čistoća, preuzimaju odmah jedan paket od 10 besplatnih vrećica za miješani komunalni otpad od 10 litara.


Na reciklažnom dvorištu prilikom predaje otpada obavezno treba predočiti bar kod s uplatnice sa sistemskim brojem obveznika i sistemskim brojem obračunskog mjesta te osobnu iskaznicu.


Kućanstva koja kompostiraju također mogu dostaviti Izjavu o kompostiranju kojom se ujedno daje suglasnost podružnici Čistoća za izvršenje terenske provjere s ciljem utvrđivanja kompostira li kućanstvo zaista otpad.


Izjavu mogu dati samo korisnici usluga iz kategorije kućanstva koji žive u obiteljskim kućama.


Slijedom dostavljene potpisane izjave, djelatnici podružnice Čistoća obići će sva ta obračunska mjesta te će, nakon provjere, korisniku uručiti količine besplatnih ZG vrećica za 10 mjeseci (4 paketa x 10 komada vrećica od 10 l). Kako se za svako takvo obračunsko mjesto neće više organizirati odvoz biootpada, također će tom prigodom biti uklonjen i spremnik za biootpad koji je prethodno dodijeljen za navedeno obračunsko mjesto.


Izjava se može poslati na e-mail: zgvrecice@zgh.hr ili predati osobno u poslovnice Holding centra: Ulica grada Vukovara 41, Dubečka ulica 2 i pokretni ured, gdje se ista može i ispuniti.


Iznimno – preuzimanje besplatnih vrećica tijekom ovog vikenda


Holding centar, Ulica grada Vukovara 41 - 1. i 2. listopada 2022. od 8 do 20 sati

Dubec, Dubečka cesta 2 - 1. i 2. listopada 2022. od 8 do 16 sati

Pokretni ured Lanište, istočna strana Arene - 1. listopada 2022. od 12 do 20 sati

Tržnica Špansko - 2. listopada od 8 do 13 sati

Božidara Magovca/Mamutica (kod crkve) - 2. listopada od 14 do 20 sati

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici