Hrvatski radio

Radio Sljeme

Paladino: "U Zavodu mi i dalje ne daju raditi"

28.04.2017.

10:01

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Šest mjeseci nakon što je javno progovorila o nepravilnostima u izdavanju dozvola, Zrinka Paladino još uvijek je "na ledu" u gradskom Zavodu za zaštitu spomenika, a nove predmete ne dobiva. U žarište javnosti vratila se svojom novom knjigom "Antivodič po Zagrebu".

Javnim istupom protiv "netransparentnih postupaka u matičnom Zavodu", Zrinka Paladino tvrdi da je postala nepoželjna te, već mjesecima, ne dobiva predmete na rješavanje te joj ne daju raditi. U razgovoru za Radio Sljeme pojasnila je kakva je radna atmosfera:

"Trenutno, osim što vodim obnovu Laginjine kraju, koja ide uredno u većem svom dijelu, radim malo toga jer mi se predmeti ne daju. Ja sama kažem da, u zadnje vrijeme, radim nizašto. Ali, da sam samo kroz ovih, posljednjih par godina objavila ovakvu jednu knjigu kao što je "Antivodič", ja sam svoju plaću zaradila. Moje mišljenje da ovaj Zavod bi trebao objavljivati znanstvene radove, upravo ovakva izdanja koja pokazuju pravu brigu o gradu tako da se opravda naziv Zavoda za zaštitu spomenika koji je vrlo, svojim postupanjima, upitan posljednjih godina."

Paladino se ponovno našla u oku javnosti kad se pobunila protiv gradnje četiriju nebodera od 10 katova na raskrižju Kraljevićeve i Bukovačke, u neposrednoj blizini maksimirskog parka. Smatra da su neboderi neprihvatljivi te da ih taj prostor ne može podnijeti. Unatoč tome, projekt je "prošao" Zavod i gradnja se nastavlja, tvrdi Zrinka Paladino:

"Ta gradnja ide. Mišljenja sam i dalje da je to prevelika, previsoka gradnja za taj dio grada. U planu je bilo dodatna još četiri nebodera....mislim da su to, u tom prostoru, neboderske strukture. Nisam ja protiv izgradnje visokih zgrada, ali na mjestima koja to podnose. Mislim da će Maksimir i dio uz Bukovačku cestu osjetiti strašan problem zbog neriješene komunalne i prometne infrastrukture s tolikom pregolemom izgradnjom velikog broja stambenih jedinica koje nemaju riješena ni parkirališta. Promet je tu problem. To su sve male, jednosmjerne ulice oko tog sklopa koji se gradi."

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.