Hrvatski radio

Radio Sljeme

Pametne jedinice lokalne samouprave i energetski učinkovite industrije

13.10.2017.

16:30

Autor: Antonia Ćosić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dansko veleposlanstvo u Hrvatskoj održalo je tematski događaj pod nazivom "Pametne jedinice lokalne samouprave i energetski učinkovite industrije". Cilj je bio inspirirati energetski učinkovit razvoj hrvatskih gradova i općina.

Iako smo udaljeni 1300 kilometara, čini se da su Danska i Hrvatska zapravo razdvojene svjetlosnim godinama. Dok je problem Jakuševca i dalje neriješen, Danci samo 5% svog otpada odlažu u zemlju, mi nemamo koševe za smeće na nekim većim ulicama, a danski grad Albertslund ima certifikat 100% okolišno-osjetljivog grada.

"Ako želite razviti ekološka rješenja, onda privatni poduzetnici, sveučilišta i ostale institucije moraju raditi zajedno, a onda lokalna samouprava mora preuzeti projekt i predvoditi ga", istaknuo je gradonačelnik Steen Christiansen.

Možemo li učiti iz danskog primjera ili barem iz vlastitih grešaka?

"Meni je žao što Hrvatska nije pošla tim putem, ne samo decentralizacije, nego i smanjenja broja jedinica lokalne samouprave. 98 općina u Kraljevini Danskoj i 5 regija jedan je pokazatelj kako treba organizirati i Hrvatsku", odgovara zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić-Vukičević.

 

"Pametni gradovi su tu da bi trajali. Moramo surađivati, mi u Danskoj imamo puno iskustva, ali i mi možemo učiti od vaših gradova. To je pitanje, bar po mom mišljenju, kako da stvorimo gradove za život koji će trajati u budućnosti", izjavio je Finn Mortensen, čelnik organizacije State of Green koja na nacionalnoj razini promiče zelenu tranziciju kroz sve sektore društva.

Danci planiraju do 2050. posve izbaciti fosilna goriva iz upotrebe. A koji je plan za naš grad do tada? Na panelu se moglo čuti kako se naši gradonačelnici žale na novce, ali Danci su poslali poruku kako nije pitanje ima li novaca već jesmo li spremni pomaknuti se s točke.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.