Hrvatski radio

Radio Sljeme

Papa Franjo proglasio svetom Majku Terezu

04.09.2016.

12:16

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Radost za čitavu Crkvu kanonizacija je Majke Terezije koju je sv. Ivan Pavao II. proglasio blaženom 2003. Svečana misa kanonizacije blažene Majke Terezije iz Calcutte koju predvoditi papa Franjo održana je u Rimu na Trgu sv. Petra.

Majku Terezu, koja je život posvetila najsiromašnijima i odbačenima, papa Franjo proglasio je sveticom na misi koju je na Trgu svetog Petra u Rimu pratilo oko 100.000 vjernika. Proglašavamo blagoslovljenu Terezu od Kalkute sveticom i stavljamo je na popis svetaca, nalažući da bude štovana od cijele Crkve, kazao je papa Franjo.

Rođena 26. kolovoza 1910. u Skoplju u Makedoniji kao Gonxha Bojaxhiu. Krštena je rimokatolkinja što je u Skoplju bila manjinska religija. U tom je gradu provela i djetinjstvo, ali je rano odlučila da će se posvetiti vjerskom životu.

Napustila je dom s 18 godina i preko Zagreba, čijom će počasnom građankom kasnije postati, stigla u samostan Sestara Loretskih u Dublin. Odatle će se 1929. zaputiti u Indiju.

Počela je raditi u indijskim siromašnim četvrtima, poučavati djecu i brinuti se za bolesne. Godine 1950. službeno je utemeljila Misionarke ljubavi kao kongregaciju u Kolkatskoj biskupiji. Preminula je 1997., a blaženom ju je proglasio sv. Ivan Pavao II. samo šest godina kasnije, 2003. godine.

A što je ostalo u Calcutti nakon smrti Majke Terezije, pogledajte u dokumentarnom filmu Ljiljane Bunjevac Filipović "Prateći Majku Tereziju" koji prikazujemo večeras u 20 sati na Prvom programu.

Nakon dokumentarca na programu je specijalna emisija Velika djela male žene u kojoj će gostovati teatrologinja s Umjetničke akademije u Osijeku prof. dr. Sanja Nikčević, nekadašnji veleposlanik u Indiji dr. Drago Štambuk i pisac životopisa Majke Terezije don Lush Gjergji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.