Hrvatski radio

Radio Sljeme

Paradigma socijalnog ulaganja pretpostavlja potpuno drugačiji odnos!

05.03.2018.

13:30

Autor: Margareta Jozinović

Matija Habljak/PIXSELL

Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / -

"Izgradnja dobrog društva ususret socijalnijoj i demokratskijoj Europi" - Socijalno investiranje u Hrvatskoj - tema je današnje konferencije koja se održava u Kino Europi u organizaciji Zaklade Friedrich Ebert.

Kako Hrvatska stoji s paradigmom socijalnog investiranja? Koliko je ta paradigma prisutna u planovima, tko ju prihvaća, a tko osporava i s kojim argumentima - neka su od pitanja kojima se bavi današnja konferencija.

Naša paradigma je stara i treba je mijenjati, i to u smjeru skandinavskog društva čiji je sustav uspješniji jer dugoročno ulažu kako bi postojale gotovo jednake šanse za sve smatra profesor emeritus socijalne politike Pravnog fakulteta, Vlado Puljiz. To znači više vrtića, više jaslica, to nije samo dijeliti dječje doplatke to nije presudno, presudno je ulaganje u institucije u kojima se djeca socijaliziraju i uče, istaknuo je Puljiz.

Kako pobijediti siromaštvo u Hrvatskoj, a naročito zaštititi posebno ugroženu djecu i mlade? Paradigma socijalnog ulaganja pretpostavlja potpuno drugačiji odnos prema institucijama, okruženju, novcu i mladima koje država treba stvoriti, tvrdi predsjednik Savjeta za socijalnu politiku SDP-a, Davorko Vidović. Nije dovoljno samo davanje države koja se tretiraju kao trošak, nego da se ulaganjem u dječje obrazovanje, osposobljavanje i odgoj stvaraju pretpostavke za povrat tih uloženih sredstava koji je veći nego ulaganje u bilo što drugo, tvrdi Vidović.

Ulaganjem u razvoj djece, u njihov kognitivni i socijalni kapital, jednoga dana omogućit će, ne samo njihovo socijalno blagostanje nego napredak cijeloga društva i države, zaključio je Vidović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.