Hrvatski radio

Radio Sljeme

Park Tomislava Ivčića u Trnavi?

20.01.2015.

16:30

Autor: Ana Krois, Hrvoje Reder

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nekoliko puta godišnje u malenoj dvorani gradske vijećnice sastaje se skupina ljudi koja ima moć imenovanja zagrebačkih naselja, ulica i trgova. Odbor za imenovanje i danas je odlučivao o nazivima - valjalo je jedno poznato ime pripojiti jednom nepoznatom mjestu.

Grad raste, a nove ulice i trgovi trebaju nova imena. No nazive ne traže samo nova naselja već se i u starima pronađe pokoja bezimena parcela. Tako je netko i ovom neuglednom parku poželio nadjenuti ime Tomislava Ivčića.

Svako misto svoju feštu ima, svako misto ima svoj dan, a svaki pjevač nema svoj park no Tomislav Ivčić ga svakako zaslužuje tako barem misli vijeće Gradske četvrti Donja Dubrava, koje je predložilo da ovaj park po njemu dobije ime.

Ime zadarske glazbene ikone trebalo bi osvanuti u naselju Trnava i to ne baš slučajno. Marijan Župan područni ured Donja Dubrava: "Taj prijedlog imenovanja bio je potaknut time što je Tomislav Ivčić bio stanovnik Trnave."

Pogled na derutni park ipak postavlja pitanje. Ne zaslužuje li Tomislav Ivčić nešto bolje? Evo što kažu građani: "Čekaj znam onaj pjevač? E znam. Bi li bilo lijepo da dobije? Po ovome, ovom smeću ne ne nikako." "Nek se zove lijepo bi bilo da se zove i da se uredi naravno treba da." "Valjda će se urediti, nisam čula al bilo bi mi drago."

Možda upravo davanje imena parku potakne lokalnu samoupravu da uloži koju kunu više u uređenje rekao je predsjednik odbora za imenovanje Zoran Piličić: "Mi smo nedavno imenovali po pokojnom Milčecu park na Trešnjevci koji je isto također do tada bio totalno nesređen pun smeća i svega ostalog, a danas je to jedna javna površina, primjer u Gradu Zagrebu koja je puna sadržaja poglavito za mlade i djecu."

Odbor za imenovanje prihvatio je inicijativu, ali odluku još mora potvrditi gradska skupština. No očekuje se da će i oni podignuti ruke, jer fešta je draga svima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.