Hrvatski radio

Radio Sljeme

Parking neće poskupjeti, no razmišlja se o novom sustavu naplate

10.09.2019.

19:14

Autor: Krešimir Vešnik

Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / -

Parking u gradu neće poskupjeti. Rekao je to gradonačelnik Milan Bandić nakon radnog sastanka s Upravom Zagrebačkog holdinga te predsjednicima Gradskih četvrti i Mjesnih odbora. Raspravljalo se, također, o mjerama za poboljšanje prikupljanja otpada.

Sama cijena parkiranja neće poskupjeti, no trebao bi se donijeti novi sustav naplate. 

- Moj je prijedlog bio, koji je objeručke prihvaćen, da sjednu ljudi iz mjesne samouprave, našeg odjela za promet, predstavnici mjesnih odbora i gradskih četvrti, i dogovore novi sustav naplate parkiranja u cijelom gradu. On će biti pravedan, održiv, provediv i racionalan - rekao je gradonačelnik Bandić.

Jedan od načina na koji bi se odredilo naplaćivanje parkinga u cijelom gradu, otkrila je pročelnica Gradskog ureda za mjesnu samoupravu, Renata Šimon - Hoće li to biti u koncentričnim krugovima pa da centar bude jedan krug i tako dalje, ne znam, no obuhvatio bi se cijeli grad Zagreb. Ideja je da svi građani budu u istom položaju, da nema onih koji plaćaju i onih koji ne plaćaju. Naravno da onaj koji spremi auto u svoju garažu neće plaćati parking.

Ipak, bez konsenzusa građana, mjesnih odbora i vijeća gradskih četvrti te struke, uvjerava gradonačelnik, neće biti promjene sustava naplate parkiranja.

Na radnom sastanku se raspravljalo i o gospodarenju otpada. Naglasak je bio, ističe Šimon, na zelenim otocima - Očekujemo od vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti da po terenu provjere treba li nam ovoliki broj zelenih otoka, da maknemo one koji su pretrpani smećem i neuredni, smanjimo broj zelenih otoka, ali isto tako da nam pronađu lokacije reciklažnih dvorišta.

Gradonačelnik se pak osvrnuo na, kako to naziva, "triangl strategije gospodarenja otpadom" - Za mehaničko-biološki dio pročistača otpadnih voda sada je, s koncesionarom, u pripremi dokumentacija da napravimo i treću sastavnicu, kemijski dio, koji stoji oko 60 milijuna eura. Ugovor za kompostanu smo potpisali s gradom Novskom, a sortirnica se projektira na plohi Diokija gdje smo kupili nepunih 100 tisuća kvadrata za 40 milijuna kuna. 

Kada se sve to napravi, najavljuje gradonačelnik, onda će se efikasnije, brže i djelotvornije riješiti problem otpada u gradu Zagrebu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.