Hrvatski radio

Radio Sljeme

Pčelinjaci stižu u središte grada?

15.02.2023.

13:18

Autor: Magdalena Pongrac

Pčele zuje gradom

Pčele zuje gradom

Foto: Leonardo Bosnar / Pixsell

Hrvatska udruga pčelara Pčelinjak i gradski zastupnik SDP-a Renato Petek pokrenuli su inicijativu za regulaciju urbanog pčelarstva. Prijedlog će uputiti Gradskoj skupštini, nakon čega bi pčele mogle dobiti domove i u središtu Zagreba, a ne samo na njegovu obodu.

U dimnjacima, ventilacijskim otvorima, međustropnim konstrukcijama, čak i u semaforima - samo u užem središtu naše metropole obitava oko 500 pčelinjih zajednica - rekao je Dražen Jerman iz udruge HUP Pčelinjak. On zagovara da se pčele smjeste u obližnje pčelinjake kako bi se točno znalo gdje ih se može pronaći - ili izbjeći.

- Mi smo ove godine napravili interaktivnu kartu u koju unosimo podatke s kojih mjesta skidamo rojeve. Isto tako, za neke pčelinje zajednice znamo gdje žive pa smo i njih obilježili na drugoj karti. To će koristiti osobama s alergijom na pčele koji će u vrijeme rojenja, prema toj karti, znati gdje se može očekivati roj i biti na oprezu.


Cilj ove inicijative nije promicanje pčelarstva u ekonomske svrhe, istaknuo je Jerman.

- Provodimo pčelarsku školu dugi niz godina, u nju nam dolaze osobe s invaliditetom i posebnim potrebama te psihičkim poteškoćama i njima su pčele terapija. Čovjek koji ima shifofreniju imao bi dvije košnice u svoj dvorištu i to bi mu puno značilo kao terapija, a on to sada ne smije. Postoje pravila kako se košnice postavljaju na siguran način, i za pčele i za ljude. Ako se to poštuje, nema problema, pčele su pod kontrolom i neće se nekontrolirano rojiti, kao što je to sada slučaj.


Pridonijelo bi to i održavanju bioraznolikosti, kazao je gradski zastupnik SDP-a Renato Petek.

- Grad Zagreb je sada već petu godinu grad bez pesticida i pčele to prepoznaju. Ovim rješenjem bi se moglo, na primjerenim mjestima, na Bundeku, Jarunu ili u Maksimiru postaviti male košnice.


Onima koji naiđu na roj pčela na pogrešnom mjestu, koordinator gradske pčelarske službe Krunoslav Kosić savjetuje da ne uznemiravaju pčele. Građanima su djelatnici na raspolaganju putem telefonskog broja 112, gdje dobiti sva daljnja uputstva.


Inicijativa o regulaciji urbanog pčelarstva naći će se na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine idući tjedan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.