Hrvatski radio

Radio Sljeme

Petek: "Bandić svojim kumovima namjestio posao na Jakuševcu!"

11.10.2018.

12:18

Autor: Magdalena Pongrac

Petek: "Bandić svojim kumovima namjestio posao na Jakuševcu!"

Petek: "Bandić svojim kumovima namjestio posao na Jakuševcu!"

Foto: - / -

"Posao održavanja odlagališta otpada na Jakuševcu gradonačelnik Bandić namjestio je svojim kumovima," upozorio je gradski zastupnik progresivnog saveza Naprijed Hrvatska, Renato Petek. Gradonačelnik je osobno potpisao ugovor s tvrtkama HIS, TIGRA, EKO-FLOR PLUS i C.I.A.K.

Iako je natječaj za javnu nabavu bio javan i proveden je sukladno propisima, kako tvrdi Petek, među tvrtkama koje su dobile posao vrijedan 245 milijuna kuna, našle su se i one Petra Pripuza i Milana Penave, dugogodišnjih Bandićevih suradnika. Uvrstio ih je u novi ugovor koji je do sada obavljala tvrtka HIS u suradnji s Viaduktom. Nakon što je Viadukt otišao u stečaj, ovaj postupak je proveden kroz javnu nabavu i, bez obzira na to što je on možda pravičan, smatram da nije moralno na ovaj način, pogotovo za ovako osjetljiv posao kao što je briga o otpadu, uključiti navedene osobe kad neki od spomenutih s gradonačelnikom dijele i klupu u sudskim procesima koji se vode na Zagrebačkim sudovima.

Ističe kako je konkurentska tvrtka-ponuditelj posao izgubila zbog apsurdnog razloga, jer je crijevo njihova stroja za dezinsekciju navodno dugo 30 umjesto 50 metara. Uz to što smatra da je posao namješten, Petek se pita - zašto se za gradske poslove ne angažiraju gradske tvrtke?  Ono što je znakovito jest to da taj posao, prema opisu, mogu obavljati razne gradske tvrke i osobe koje već postoje u Holdingu i koje su za to kompetentne. To su zemljani radovi, gradnja parkirališta, uspostava telekomunikacijskog sustava, odvodnja voda i slično.

Sve dok gradonačelnik putem javne nabave proračunski novac dijeli podobnima, upozorava Petek, novac Zagrepčana odlazit će u "rupu bez dna."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.