Hrvatski radio

Radio Sljeme

Petek: Dugovi pravnih osoba prema Zagrebu dosežu gotovo milijardu kuna

06.02.2019.

10:37

Autor: Magdalena Pongrac

Luka Stanzl/PIXSELL

Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

941 milijun kuna iznosi dug pravnih osoba prema Gradu Zagrebu za komunalne doprinose, komunalnu naknadu, zakupninu i spomeničku rentu, a neki dužnici, bez obzira na dugogodišnje dugove, i dalje dobivaju nove dozvole za građevinske projekte - upozorio je gradski zastupnik Renato Petek.

Petek je naglasio da su oni koji dobivaju nove građevinske projekte, koji ulaze u nove unosne poslove s gradom ili koji zadržavaju poslovne prostore usprkos kršenju ugovora o najmu, prijatelji gradonačelnika Milana Bandića. - Najsvježiji je primjer tvrtka GIP Pionir koja je dobila posao izgradnje sljemenske žičare, a dio je grupacije istog vlasnika u kojoj se nalazi tvrtka Munis, koja gradu godinama duguje 13 milijuna kuna za komunalni doprinos, a prvi dug datira iz 2012. godine. U Odluci o komunalnim doprinosima stoji da onaj tko nije platio dug za prethodnu građevinu, ne može početi raditi novu. Tvrtka Munis, unatoč tome, dobila je nove dozvole već 10 puta! Kad bi se ti dugovi podmirili, tvrdi Petek, i jarunski most i nekoliko vrtića mogli biti izgrađeni gradskim novcem.

Na Petekove optužbe da se nekim tvrtkama pogoduje, što ostale stavlja u neravnopravan položaj, gradonačelnik Milan Bandić odgovorio je u svom stilu. - Što je njemu "bogecu" preostalo nego da govori o drugima. Nema on ideja. Mali ljudi govore o drugim ljudima, prosječni o stvarima, a veliki o budućnosti. Prema tome, gospodina Peteka uputite na resorni ured u Gradu ili Zagrebački holding i dobit će odgovor.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.