Hrvatski radio

Radio Sljeme

Petek: "Grad je kriv za požar na Jakuševcu i propalo Ljeto na Savi"

26.09.2019.

12:13

Autor: Magdalena Pongrac

Igor Kralj/PIXSELL

Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / -

Gradski zastupnik Renato Petek gostovao je u našoj emisiji Gradska posla. Kritizirao je Grad zbog nebrige za svoje stanovnike te ga okrivio za požar na Jakuševcu i debakl Ljeta na Savi. Istaknuo je i da Memorandum za projekt Zagrebački Manhattan možda nije neobvezujući.

Za požar koji se ovo ljeto dogodio na Jakuševcu kriva je Gradska uprava koja se nije pobrinula za sigurnost stanovnika - istaknuo je gradski zastupnik progresivnog saveza Naprijed Hrvatska, Renato Petek. Kaže da Grad nije izmjerio razinu otrovnih plinova u zraku nakon požara, a prije požara na Jakuševcu je stajao otpad koji se nije odvozio 45 dana - Prema odgovoru koji smo dobili od grada, Holding u tom trenutku nije imao ugovor s privatnom tvrtkom koja oporabljuje odnosno preuzima taj otpad. Oni su smeće na Jakuševcu natrpali, umjesto do maksimalno dopuštenih 3 metra visine, čak do 7 ili 8 metara visine. Ono što smo kasnije saznali jest da je potpisan ugovor s tim oporabiteljem, a to je tvrtka Petra Pripuza, koja je novim ugovorom postigla dvostruko veću cijenu nego što je to bilo prije požara.

Petek je kritizirao i propali projekt "Ljeto na Savi" u koji je, kako doznaje, uloženo oko 20 milijuna kuna - Dosad smo se fokusirali samo na troškove koje je imao Grad. Primjerice, milijun i 700 tisuća kuna se potrošilo na izvođače, najam razglasa i rekvizita za filmski program i to je platio Ured za kulturu. Ostaju još nejasni troškovi sportskih saveza, a već sad smo na 20 milijuna kuna, kaže Petek. 

Iako gradonačelnik Milan Bandić uporno uvjerava da Memorandum koji je za projekt Zagrebački Manhattan potpisao u Dubaiju nije obvezujući, Petek ističe da bi nepoštivanje Memoranduma ipak moglo imati negativne posljedice za naš grad - Iako u zadnjem članku piše da je neobvezujući, u prethodnima stoji da, ako se druga strana osjeti oštećenom zbog ulaganja koja je imala, konkretno ako dođe do raskida ovog predugovora s tvrtkom Eagle Hills, ta tvrtka bi mogla reći da su imali troškove za angažiranje odvjetničkog društva pri provjeravanju hrvatskih zakona za zagrebačke prostorne planove i da će nam to naplatiti.

Oporba je pokrenula postupak kojim bi se utvrdilo je li Memorandum obvezujući, a o izmjenama Generalnog urbanističkog plana koje uključuju Zagrebački manhattan Gradska skupština odlučivat će u drugoj polovini idućeg mjeseca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.