Hrvatski radio

Radio Sljeme

Petek: "Gradonačelnikovi razlozi za poskupljenje vode ne stoje. To je novi udar na građane"

30.11.2022.

11:04

Autor: Radio Sljeme

Renato petek

Renato petek

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Gradonačelnikova argumentacija da voda poskupljuje zbog inflacije i potrebe za ulaganjem u infrastrukturu jednostavno ne stoje, rekao je u našem programu jedan od najaktivnijih SDP-ovih gradskih zastupnika Renato Petek. Kritizirao je i sustav gospodarenja otpadom svojih koalicijskih partnera, a osvrnuo se i na činjenicu da nije pozvan na današnju konferenciju za novinare gradskih SDP-ovaca, na kojoj su javnosti predstavili svoje amandmane na proračun, koje će uputiti u Skupštinu.


Od siječnja - ili najkasnije veljače - Zagrepčani će vodu plaćati 20 posto više. Gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je da zbog inflacije i zapuštene vodovodne infrastrukture nema drugog izbora, ali će se paziti na socijalno ugrožene. Petek kaže da ta argumentacija ne stoji. 


- Naime, u Skupštini smo dobili plan razvoja vodovoda i odvodnje i probleme koje oni imaju da bi uopće aplicirali na onaj natječaj tzv. Projekt Zagreb vrijedan 2 milijarde kuna. No ono što je nedavno predstavila Uprava Holdinga potpuno je drugačije od plana koji smo dobili mi zastupnici. Za neke projekte III. faza pročistača voda već sad može aplicirati. Nije mi jasno zašto se taj projekt, koji je već sad spreman za aplikaciju, uporno gura u jedan opsežniji projekt obnove vodovodne infrastrukture zbog čega ćemo čekati sljedećih godinu dana da bi uopće krenuli s tim. Mi ćemo novac dobiti eventualno tijekom 2024. godine. Stoga ne stoji da nama sad treba novac da bi izdvajali 3/4 novca za investicije jer tih investicija neće biti - tvrdi Petek.  


Podsjeća da je prije nekoliko godina predlagao bivšoj gradskoj upravi plan, koji su napravili stručnjaci iz Holdinga, kako bi se tvrtka izvukla iz golemih dugova.


- Plan je podrazumijevao da svaka od podružnica dobije pravnu osobnost kako bi počela bolje i efikasnije funkcionirati. U okviru Holding grupe imamo ViO i Plinaru, trgovačka društva koja funkcioniraju po posebnim zakonima zbog posebnih djelatnosti kojima se bave, koje direktno utječu na njihov rad i prihode. Koncept koji su uzeli je promašen. Ciljevi nisu postignuti. Tu sam se razišao s gradonačelnikom kada smo sjedili skupa u oporbi. Bio sam zagovornik potpune reorganizacije Holdinga. Ovo što se dogodilo je popravljanje nepopravljivog - ističe Petek.


Smatra da Grad treba preuzeti o svom trošku izgradnju sve infrastrukture vezane uz otpad.


- Nije pošteno ni pravedno da oni u centru grada od te infrastrukture ne plaćaju ništa, a da se izvan centra grada boksovi postavljaju na parkirališna mjesta, zelene površine koje se betoniraju itd. Ono što je najgore, stanari sami to moraju platiti iz pričuve. I onda moraju birati između toga hoće li popraviti krov ili ugraditi privremene boksove. Gradonačelnik je i sam rekao da je to privremeno rješenje, ali očito preskupo. Predložit ću amandmanom da svu infrastrukturu, što je i propisano zakonom, treba izgraditi davatelj usluge, odnosno Čistoća. Građani ni do sada nisu plaćati kante za smeće, već su ih dobivali od Grada na korištenje. Tako bi trebalo biti i s boksovima, podzemnim i polupodzemnim spremnicima - smatra SDP-ov gradski zastupnik. 


To će biti jedan od nekoliko amandmana koje će Petek samostalno, ne s SDP-om, podnijeti na proračun. Pojasnio nam je i zašto nije pozvan na današnju konferenciju za novinare zagrebačkog SDP-a, na kojoj će stranka predstaviti svoje amandmane.


- Nijedan moj amandman nije prihvaćen kao prijedlog tako da ću ih morati podnijeti samostalno. Kolege će predstaviti ono što je usuglašeno od strane SDP-a. Očito prolaze oni amandmani koje je blagoslovio gradonačelnik kako bi SDP podržao proračun - poručio je Petek. 
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici