Hrvatski radio

Radio Sljeme

Petek izveo performans "otvaranja radova" na U-Bahnu

14.06.2020.

14:28

Autor: Mario Mihaljević

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / -

Nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini Renato Petek održao je performans "otvaranja radova" na istočnom tunelu zagrebačke podzemne željeznice, reagirajući time na najavu gradonačelnika Milana Bandića da će projekt U-Bahna biti prioritet.

Performans je izveo na Trgu hrvatskih velikana gdje bi, prema Bandićevoj ideji, trebao biti istočni ulaz u zagrebačku podzemnu željeznicu, a okupljenima je poručio da su svjedočili "povijesnom trenutku" otvaranja radova na najvećem gradskom prioritetu.

Petek je, osvrćući se na nezgodu na Bukovačkoj cesti gdje je u subotu propao dio kolnika, ironično dodao kako se i ondje otvorila jedna rupa, i to sama od sebe, kako bi se ispunilo Bandićevo obećanje o gradnji podzemne željeznice.
Na svom je performansu Petek predstavio i "izabranog izvođača radova", pod nazivom "BM 365 kumovi", koji će bušiti tunel ispod Zagreba te pozvao sve zainteresirane koristoljubce da "pomognu delati". Pozvao je i građane da pomognu, ali bez naknade.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nedavno je na sjednici Gradske skupštine iznio ideju o izgradnji podzemne željeznice od Iličkog placa do Draškovićeve kao odgovor na prijedloge da se najuže gradsko središte proglasi pješačkom zonom zbog opasnosti od rušenja objekata stradalih u potresu uslijed tramvajskog prometa. Bandić je kazao kako je taj projekt sada prioritet, a ne više projekt izgradnje zagrebačkog Manhattana na lokaciji Velesajma i Hipodroma.

-Žao mi je što Zagrepčani imaju za gradonačelnika čovjeka-klauna koji obećava radove koje se nikada neće ispuniti ili mu za njih treba 10, 15 i 20 godina a radovi poskupljuju tri puta u odnosu na obećane iznose-, rekao je Petek.
Priznao je da je U-Bahn jedno od mogućih rješenja za prometne probleme Zagreba, ali i istaknuo da se tome mora pristupiti odgovorno i ozbiljno.

Petek je stoga pozvao građane da mu na sljedećim izborima daju glas kako bi u Hrvatskom saboru mogao inicirati promjene zakona o lokalnoj samoupravi i dokinuo lokalne šerife, onemogućio ljudima s optužnicama da se natječu na izborima i inicirao promjenu zakona o Gradu Zagrebu kao bi se grad mogao početi razvijati po uzoru na gradove Srednje Europe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.