Hrvatski radio

Radio Sljeme

Petek obmanjuje i privlači pažnju

13.03.2019.

17:06

Autor: Ivan Hlupić

Marko Prpić/PIXSELL

Marko Prpić/PIXSELL

Foto: - / -

Reakcija na optužbe gradskog zastupnika Renata Peteka iz stranke Naprijed Hrvatska - Progresivni savez, koji je Zagrebački holding optužio da provodi lažnu akciju odvojenog prikupljanja biootpada, stigla je poslijepodne iz Holdingove direkcije.

- Zagrebački holding i podružnica Čistoća pridržavaju se svih svojih obveza prema korisnicima te planirano unaprijeđuju usluge u cilju uspostavljanja što kvalitetnijeg sustava gospodarenja otpadom u gradu Zagrebu - stoji među ostalim u priopćenju. U Holdingu ističu da se biootpad odvozi iz kućanstava još od 2014. te da je trenutno u tu uslugu uključeno više od 6 tisuća kućanstava.

Mole građane za strpljenje jer trebaju dodatno vrijeme kako bi svima, a ponajprije onima koji stanuju u obiteljskim kućama, isporučili spremnike za biootpad na kućnu adresu. Ističu i da u servisno-operativnom centru Čistoće posjeduju sve vrste spremnika s kojima podružnica operativno radi i koje isporučuje korisnicima usluga. Tvrde da tvrtka Zrinjevac kao i do sada zbrinjava određenu vrstu biootpada od kojeg proizvode vrhunski kompost koji se koristi za sadnju na svim javnim površinama u Zagrebu no da njihovi kapaciteti i tehnologija nisu dovoljni za čitavo područje grada Zagreba. Zato je, kažu, prema ugovoru proisteklom iz postupka javne nabave s izabranim ovlaštenim oporabiteljem, provedenog od strane nadležnog gradskog ureda, počela isporuka biootpada prema opisu i sastavu kakav je naveden u dokumentaciji za javnu nabavu.

Podsjećaju i na izvješće Eurostata prema kojem je Zagreb deveti europski grad po čistoći u konkurenciji 108 velikih gradova i svih europskih metropola koje su obuhvaćene istraživanjem.

- Apsolutno odbacujemo zločeste primjedbe pojedinaca koji iskrivljujući činjenice, stvarajući tako fake news, a sve u cilju vlastite samopromocije, žele na javnost ostaviti utisak te ju obmanuti kako se po pitanju podjele spremnika ne poduzima ništa - zaključuje se u priopćenju iz Holdinga.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.