Hrvatski radio

Radio Sljeme

Petek: "Otpad na grobljima adekvatno se ne rješava"

31.10.2019.

12:08

Autor: Krešimir Vešnik

Slavko Midzor/PIXSELL

Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: - / -

"U našoj zemlji problem plastičnog otpada na grobljima adekvatno se ne rješava", ističe gradski zastupnik Progresivnog saveza, Renato Petek. Kaže da uz Poljake i Slovence, najviše koristimo plastične lampione koji nisu ekološki prihvatljivi.

"Oko 20 tisuća tona otpada, od toga polovica u studenom, godišnje se proizvede na našim grobljima", poručio je Renato Petek.

Navodi da država za taj problem nema rješenje već ga "prepušta" jedinicama lokalne samouprave za koji većina nije spremna. U našem gradu situacija je ipak malo bolja zbog razdvajanja otpada, objašnjava Petek - Važno je da na samim grobljima možemo odvojiti različite dijelove tog otpada: imamo metalnu kapicu koju možemo posebno odvojiti. Groblja su se pripremila ove godine tako da se to može napraviti na adekvatan način. 

Najveći problem stvaraju plastični lampioni. Parafin koji u njima gori, napominje gradski zastupnik, spaja se s plastikom koja se mora ručno odvajati. Slovenci su taj problem riješili na dva načina - Jedan je da su u trošak same proizvodnje i prodaje ovakvih lampiona "ugradili" cijenu zbrinjavanja, a drugo posebno potiču ekološka rješenja. Tako se u Sloveniji masovno proizvode biosvijeće koje u potpunosti sagorijevaju i iza njih ne postoji nikakva posebna potreba za zbrinjavanjem - rekao je Petek. 

Voštane svijeće, lampioni sa solarnom ćelijom ili pak oni ručno napravljeni od staklenki, dobra su alternativa. Koristeći njih, zaključuje gradski zastupnik, iskazati ćemo počast našim precima, a potomcima riješiti problem novog otpada.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.