Hrvatski radio

Radio Sljeme

Petek: Uskokova istraga je krnja i kontrolirana

15.01.2019.

11:51

Autor: Nikolina Devčić

Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / -

Oštre kritike na računa gradonačelnika Milana Bandića uputio je gradski zastupnik stranke Naprijed Hrvatska - Progresivni savez Renato Petek. Kritizirao je i Uskok zato što na razgovore ne poziva one za koje smatra da su aktivno sudjelovali u nagovaranju zastupnika da se pridruže stranci BM365.

- Politički, 2018. godina završila je katastrofalno za građane i birače u Zagrebu i Hrvatskoj, za demokraciju, izborni legitimitet, i to upravo zahvaljujući koaliciji HDZ-a i Milana Bandića i njihovih partnera u Zagrebu. Stoga je ovo izvanredna situacija u našoj mladoj demokraciji! Politička kultura je dotaknula dno - ovim riječima započeo je konferenciju za medije zastupnik Petek.

Istaknuo je da je borba protiv korupcije zapostavljena, posebno novim trendom prelazaka zastupnika iz oporbe u vladajuće, kako u Saboru tako i u Gradskoj skupštini. Kaže kako u tim strankama nema nezaposlenih i da je samo prošle godine u Zagrebačkom holdingu i Gradskoj upravi zaposleno više od 1000 novih djelatnika.

- Zagreb je za vrijeme bandićevanja postao grad slučaj, sinonim za sumnjivo namještanje poslova i radova te mogućnost dobivanja poslova jedino ako ste članovi stranke BM365 ili, od kada su u koaliciji u Zagrebu, HDZ-a. To su stranke među čijim članovima nema nezaposlenih, oni se time hvale. Tko ima jak želudac, poremećen sustav vrijednosti, nedostatak integriteta i savitljivu kralježnicu ili je pak pod nepremostivim pritiskom ekonomskog i životnog opstanka, otići će u te stranke. U tako kreiranom sustavu ovisnika o njihovim strankama, tj. o proračunima, stvorena je mreža koja ih održava na vlasti.

Pozdravio je istragu USKOK-a o mogućoj korupciji, no kaže da im ne vjeruje previše jer ne vidi da su pozvani svi akteri koji bi tamo trebali otići.

- Dok tamo ne odu gospoda Ljuština, Laco, Lušetić, Kalinić i Lovrić koji su komunicirali s više oporbenih zastupnika tijekom studenoga i prosinca 2018., smatrat ću da je istraga krnja i kontrolirana. Neka se provjeri po čijem su nalogu i koga pozivali iz oporbe na razgovore te je li bilo neprimjerenih ponuda, odnosno bilo čega suprotno odredbama zakona. Neka i gradonačelnik da iskaz o tome - zaključio je Petek.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.