Hrvatski radio

Radio Sljeme

Petek: "Vladajući ne žele objaviti listu dužnika"

27.02.2019.

17:23

Autor: Krešimir Vešnik

Luka Stanzl/PIXSELL

Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Na skupštinskoj sjednici odbijen je prijedlog da se na službenim stranicama grada Zagreba objavi popis dužnika za, među ostalim, komunalnu naknadu i doprinose. Gradonačelnik Milan Bandić u našoj je emisiji "Zagrebi po Zagrebu" rekao da protiv toga nema ništa protiv.

Gradski Zastupnik Renato Petek iz stranke naprijed Hrvatska priopćio je da su noćas na skupštinskoj sjednici zastupnici gradonačelnika Bandića i HDZ-a odbili prijedlog Kluba SDP i NH!-PS da se na stranicama Grada Zagreba objavi lista dužnika, pravnih osoba obveznika komunalne naknade, komunalnog doprinosa, zakupnine, najamnine i spomeničke rente, na dan 31. prosinca 2018. godine.

Osim toga, istaknuo je Petek, odbijen je i prijedlog da se zastupnicima dostavi cjelovit izvještaj o dugovima, njihovom otpisu te da se obrazloži što se i kada poduzimalo prema dužnicima koji nisu plaćali svoje obveze prema Gradu Zagrebu, bez obzira jesu li aktivni pravni subjekti ili su završili u stečaju i likvidaciji.

Na listi dužnika razvidno je kako su neke tvrtke, čiji su vlasnici povezani dugogodišnjim prijateljstvom s gradonačelnikom Bandićem svoje dugove akumulirale godinama, pa smatram da je interes javnosti, možda i istražnih organa, saznati je li u tim slučajevima došlo do pogodovanja, propusta ili nemara u kojem su neke pravne osobe u Gradu Zagrebu dovedene u neravnopravan položaj na one koji redovno izvršavaju svoje obveze prema Gradu - zaključuje zastupnik Petek. 

Gradonačelnik Bandić pak nema ništa protiv takvog prijedloga - Što se mene tiče, ako su zakonski uvjeti ispunjeni i ako se to ne kosi s propisima, zašto ne objaviti na web stranici grada Zagreba. Neka se na web stranicu stavi sutra, što se mene tiče. Očito tu nešto ne štima u zakonskoj proceduri jer ako se može, zašto ne? To treba biti objavljeno. Ja nemam ništa za skrivati - rekao je gradonačelnik. 

Izjava Bandića o objavljivanju liste

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.