Hrvatski radio

Radio Sljeme

Petek: "ZET donira autobuse, a nema dovoljan broj ispravnih!"

25.10.2018.

11:21

Autor: Margareta Jozinović

HRT Radio Sljeme

HRT Radio Sljeme

Foto: - / -

Jesmo li sigurni u vozilima ZET-a? - pita se gradski Zastupnik Progresivnog saveza, Renato Petek ističući kako je kvaliteta ZET-ove usluge loša, sumnja da tehnički pregledi autobusa nisu izvršeni, a brojne linije nisu funkcionalne.

Iako je ZET još prošle godine zaposlio 100-injak djelatnika, javna usluga koju pruža zagrepčanima i gostima ostaje čežnja, ističe Petek. Referirajući se na dobivene fotografije guma 17 autobusa, zaključuje da se promjene guma nisu dogodile jer kilometraža dokazuje suprotno. Ono što mogu zaključiti temeljem dostupnih infromacija da te gume nisu zamijenjene jer je naprosto nemoguće da ako neki autobus prolazi između 3.5 i 5 tisuća kilometara mjesečno, da nakon dva ili tri mjeseca, te gume izgledaju kao što je vidljivo.

Pita se stoga tko nadzire takav način rada i očekuje reakcije nadležnih tijela. Slučaj sam prijavio inspektoratu Ministarstva prometa, a također i MUP-u, ali nisam dobio nikakvu informaciju da je itko iz ZET-a ikako postupio. Stoga me zanima i postavio sam pitanje i gospođi Žgeli kako funkcionira interna kontrola autobusa na svakodnevnoj razini ako se događa da autobusi drugi dan izlaze sa tako potrošenim gumama ponovno na cestu?

Sumnja i da linija 290 koja kreće s Kvatrića i prometuje preko Domovinskog mosta, Zračne luke do Velike Gorice, još uvijek nema suglasnost. Prema informacijama koje imam, ova nova linija i nakon 6 mjeseci još uvijek nema suglasnost za prometovanje! Je li moguće da se uvodi tako linija i kako to tek utječe na sigurnost putnika?

Referirao se na prošlotjedno doniranje ZET-ovih autobusa HDZ-ovim gradonačelnicima iz Drniša, Benkovca i Korčule koje je ocijenio apsurdnim jer zaključuje iz svega nevednog - ZET nema dovoljan broj ispravnih autobusa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.