Hrvatski radio

Radio Sljeme

Petek: Žičara ne treba biti adrenalinski park, mora biti sigurna za putnike

29.03.2021.

15:15

Autor: Davor Šalat

Matija Habljak/PIXSELL

Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / -

Sljemenska žičara ni više od četiri mjeseca od završetka radova nema uporabnu dozvolu, a zadnjih dana odvijaju se naknadni radovi na statičkom ojačavanju, koji svjedoče da žičara nije sigurna, istaknuo je Renato Petek, kandidat za zamjenika gradonačelnika u timu SDP-ova kandidata Joška Klisovića.

Stoga, kaže, njezina gradnja više nije samo financijski problematična, već i sigurnosno. 

Gradska oporba već mjesecima upozorava da je sljemenska žičara prvorazredni financijski skandal jer je cijena njezine izgradnje porasla s 300 na već 750 milijuna kuna. No, Renato Petek sad upozorava i na njezinu nekvalitetnu izvedbu i naknadne radove. 

- Od 11 dozvola sigurno na pet dozvola su naknadno mijenjali dokumentaciju. Netko je izvodio radove uopće se ne pridržavajući projekta, nego se sve radilo naknadno. na tehničkim pregledima su padali razni objekti. ja ću samo na Fejsbuku objaviti fotografije iz garaže i unutar objekta gdje su postavljani ti stupovi tijekom prošlog tjedna. Bile su angažirane specijalne tvrtke koje su radile takozvano dijamantno bušenje betona da bi se stupovi mogli naknadno postavljati. Vjerojatno se to direktno odnosi na pitanje statike - ocijenio je Petek.   

Sljemenska žičara nije sigurna i obnašateljica dužnosti gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević mora objaviti dokumentaciju o žičari.

- Žičara ne treba biti adrenalinski park, ona mora biti sigurna za putnike. S obzirom da oni kriuju i ne ažuriraju stranice Sljemenske žičare, ne govore ništa o brojnim propustima koji su utvrđeni na tehničkom pregledu žičare, neka zamjenica izađe - kao i pročelnici koji su nadležni - neka sve objave javnosti. Ja sam uvjeren da se ovdje izvlačio novac, i to gadan novac iz gradske blagajne, ali sada pitanje sigurnosti je ipak pitanje iznad toga - istaknuo je Petek.       

Ako Grad ne objavi svu dokumentaciju o gradnji žičare, zatražit ćemo i prije izbora izvanrednu sjednice Gradske skupštine samo o toj temi, zaključio je Petek.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.