Hrvatski radio

Radio Sljeme

Peti GRAWE noćni maraton za oboljele od multipleskleroze

25.08.2018.

19:30

Autor: Margareta Jozinović

Borna Filic/PIXSELL

Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / -

Na Bundeku se održava peti GRAWE noćni maraton u sklopu akcije "Pokreni". Večeras nekoliko utrka trči gotovo 1500 osoba, a prihod koji je prikupljen u okviru spomenute akcije, u iznosu od 50.000 kuna, doniran je Savezu oboljelih od multiple skleroze Hrvatske.

Trkači su diljem Hrvatske ove godine istrčali gotovo 100 tisuća kilometara te time prikupili donaciju od 50.000 kuna koja je donirana spomenutom Savezu. Donacija će Savezu pomoći u promicanju liječenja, rehabilitacije, istraživanja i zaštite osoba oboljelih od multiple skleroze i srodnih bolesti kojih je gotovo 6 tisuća u Hrvatskoj, a broj nažalost, iz dana u dan raste. Ovaj maraton je poticaj oboljelima da oni dokažu da osobe s multiplu sklerozom mogu trčati maraton. To je jedan veliki izazov za njih, a i za nas i za Savez i sve oboljele u Hrvatskoj. Poticaj je i ostalima koji ne mogu, ali mogu ipak nešto raditi na sebi, rekla je predsjednica Saveza, Branka Lukić.

Trčalo je gotovo 1.500 trkača, a među njima su bile i osobe oboljele od te bolesti. Jedna od njih je i Jasmina Slavnić iz društva multiple skleroze Karlovačke županije koja je istrčala 4,2 kilometara. Ja s tom dijagnozom s kojom bolujem već 12 godina odmah sam pristala. Htjela sam prvenstveno biti primjer svim osobama kojima se, nažalost, dijagnosticira ta dijagnoza. Radimo jednu prekrasnu gestu za sve oboljele i drage ljude koji to ne mogu.

Jako se veselim da možemo ponovno dati jedan primjer ljudima koji razmišljaju o tome da je važno brinuti se za svoje zdravlje, koji razmišljaju o tome kako bi trebali svoj život i zdravlje poboljšati jer oni koji trče pomažu onima koji razmišljaju o tome da bi se trebali baviti svojim zdravljem da uspiju u svojim prvim koracima, dodao je Igor Pureta, predsjednik uprave GRAWE Hrvatska.

Ovaj maraton još je jednom potvrda da ni ozbiljna bolest ne mijenja stavove prema važnosti fizičkog kretanja, a mnoge će zasigurno motivirati da se odvaže učiniti nešto za svoje zdravlje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.