Hrvatski radio

Radio Sljeme

Petruševčani o preseljenju Roma: "Zgrada nije sigurna za stanovanje"

06.05.2019.

15:11

Autor: Krešimir Vešnik

Jurica Galoic/PIXSELL

Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / -

Stanovnici Novog Petruševca i dalje prosvjeduju protiv preseljenja Roma iz Plinarskog naselja i Novog Jelkovca u njihovo susjedstvo. Okupili su se ispred zgrade za koju kažu da nije sigurna, a u koju bi trebali biti smješteni Romi. Grad je pak preuzeo radove na njoj te ju je i legalizirao.

Zgradu u koju bi se trebali preseliti Romi, Grad je još 2003. kupio za 29 milijuna kuna za potrebe Tehnološkog parka. Ništa od toga nije realizirano već su krajem prošle godine počeli radovi na prenamijeni zgrade u stambeni objekt.

Petruševčani ističu da zgrada nije sigurna te su gradonačelniku Milanu Bandiću poslali otvoreno pismo, objašnjava tamošnji stanovnik, Stjepan Presnec - Tražimo da struka; sociolozi, psiholozi, policija i ostali, kaže je li ova zgrada primjerena za stanovanje i smještaj tih obitelji. Mi smo uputili i na Državni inspektorat zahtjev za inspekcijski nadzor, da službe koje su pod Državnim inspektoratom daju svoj pravorijek je li ovdje moguće stanovanje. Čekamo i ja se nadam da ćemo od tih institucija dobiti odgovore.

Navodno bi se do kraja ovog mjeseca trebale u zgradu preseliti romske obitelji, među kojima su, kažu tamošnji stanovnici, i one problematične. Preseljenju se, osim mještana, protive i neki od onih koji se ondje trebaju preseliti - Ako dođemo ovdje, bit će problema. Ja u Plinarskom naselju imam probleme već 24 godine. Da nam radi [Bandić] geto? Geto, ne. Naka nas razbaca: pola tamo, pola vamo. Trinaest je članova u našoj obitelji; bit će problema, 100 posto. Bandić nas iz centra baca u blato. Ja ovdje ne želim doći ni živ, ali ni mrtav.

Jutros su zgradu posjetili izaslanici Grada te vodstvo tvrtke koja je radila prenamjenu, međutim, novinarima nije bio dopušten obilazak novouređenih prostora baš kao ni onima koji bi u tim prostorima trebali živjeti - Samo bih htjela da me puste unutra da vidim u što ulazim, to je ono jedino što me interesira.

O svemu ovome poslali smo upit Gradu. Potvrđuju da su preuzeli ugovorene radove od izvođača radova. Objekt je legaliziran kao stambeno-poslovna zgrada koja ima 29 stanova i 6 poslovnih prostora. Radovi su koštali 3 milijuna 154 tisuće kuna bez PDV-a. Odgovarajući na pitanje zašto novinarima nije bio dopušten pristup zgradi kažu da su razlog radovi koji su još uvijek bili u tijeku.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.