Hrvatski radio

Radio Sljeme

PGO Grada Zagreba - rješenje ili novi problem?

08.05.2018.

23:05

Autor: Margareta Jozinović

HRT, Radio Sljeme

HRT, Radio Sljeme

Foto: - / -

Na temu gospodarenja otpadom držan je okrugli stol u Španskom. Prošli je tjedan gradonačelnik Milan Bandić najavio Jankomir kao alternativnu lokaciju gdje bi postavio drobilicu građevnog otpada umjesto u Podsusedsku cementaru, čime su građani zapadnog grada bili motivirani ponovno podići glas.

Okruglom stolu prisustvovao je bivši ministar zaštite okoliša i energetike, saborski zastupnik i stručnjak za zaštitu okoliša, Slaven Dobrović, koji je komentirao kako u Planu nema predviđenih sortirnica, ali i alternativnu lokaciju drobilice građevnog otpada. Uvijek dolazimo do istog zaključka - da su zeleni otoci prenatrpani, da je sustav prikupljanja neorganiziran i da nema sustava koji bi od otpada mogao stvoriti sirovinu. Situacija postaje neodrživa, ona je na štetu građana i Grada. Bez sortnirnice sustav se ne može zatvoriti. Takav pristup alternative za drobilicu pokazuje da nema sustavnosti jer građevinski otpad je posebna vrsta otpada koji traži poseban pristup, a stručnjaci su ti koji trebaju analizirati da se nađe najbolje rješenje koje neće biti u dvorištu građana. 

Da je otpad problem svih istaknuo je saborski zastupnik MOST-a, Marko Sladoljev, koji je dodao da će se stvari počet mijenjat onog trenutka kada si ljudi osvijeste da je otpad, ne samo problem, već i njihov novac. Iz Udruge EKO 2000, Lucija Račić, dodala je kako im nije u interesu bilo da drobilicu građevnog otpada iz svog dvorišta pomaknu susjedima u dvorište. Gradonačelnik je naveo Jankomir kao novu lokaciju i ponovno se stavlja blizu naseljenog mjesta. Čini se kako se ona može samo tako staviti bez mijenjanja prostornog plana jer je Jankomir gospodarska zona. Takvim postrojenjima je mjesto van grada i da budu zatvorena, a kod nas se govori samo o otvorenim vrstama.

Ukoliko Jankomir bude izabrana lokacija, vijećnik gradske četvrti Stenjevec, Tomislav Palac najavio je da će se i oni boriti. Još se ne zna, sve je načelno. Nadam se da će građani reći nešto o tome. Poput susjeda iz Podsuseda morat ćemo se organizirati i pokušat spriječit to na sve moguće načine, zaključio je Palac.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.