Hrvatski radio

Radio Sljeme

Platforme Možemo! i Zagreb je naš novinarima predstavile svoj plan obnove

13.04.2021.

14:02

Autor: Davor Šalat i Nikolina Marović

Platforme Možemo! i Zagreb je naš novinarima predstavile svoj plan obnove

Platforme Možemo! i Zagreb je naš novinarima predstavile svoj plan obnove

Foto: - / -

Prioritet Tomislava Tomaševića, gradonačelničkog kandidata platformi Možemo! i Zagreb je naš fizička je obnova zgrada i uspostavljanje jedinstvenog Ureda koji bi upravljao cjelokupnom obnovom i nadzirao njeno provođenje.

Osnivanjem jedinstvenog Ureda za obnovu, građanima bi se ponudili gotovi modeli obnove i osigurala izrada besplatne projektne dokumentacije, rečeno je danas na predstavljanju projekta obnove platformi Možemo! i Zagreb je naš. Zadatak bi mu bila standardizacija i spriječavanje divljanja cijena te prethodno raspisivanje natječaja s projektantskim i građevinskim poduzećima kako bi se stvorio velik broj raspoloživih tvrtki i stručnjaka. Na taj bi način građani, po dobivenim rješenjima, vrlo brzo mogli krenuti u realizaciju obnove.

U tim suradnika i savjetnika, platforme Možemo! i Zagreb je naš uključile su stručnjaka za poslijepotresnu obnovu, inženjera Daria Almesbergera. On predlaže model u kojem tijekom obnove, stanare nije potrebno iseljavati. Prema tom se konceptu svi radovi odvijaju izvana, skidanjem postojećih slojeva žbuke i nanošenjem novih slojeva iznimne čvrtoće, debljine do 3 centimetra te armiranje specijalnom bazaltnom mrežom koja se proizvodi u Hrvatskoj i koja se danas velikom većinom izvozi. 

Tomašević i suradnici tvrde da je ovakav koncept cjenovno, tehnološki i sigurnosno jedan od najisplativijih, a svi potrebni materijali dobavljivi su u Hrvatskoj što uvelike umanjuje cijenu obnove i povećava konkurentnost domaćih proizvođača.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.