Hrvatski radio

Radio Sljeme

Plenković na obilježavanju blagdana sv. Blaža

05.02.2017.

15:44

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u nedjelju na svetoj misi u zagrebačkoj župi sv. Blaža, kojom je obilježena najveća proslava blagdana Svetoga Blaža u sjevernoj Hrvatskoj. Svetu misu je predvodio kancelar Varaždinske biskupije Antun Perčić.

Premijer je na kraju mise u sklopu crkvenoga obreda primio i blagoslov grla za zdravlje glasnica, a potom je pogledao prve hrvatske jaslice koje su nedavno obilježile stoti rođendan.

Plenković je župljanin župe sv. Blaža, a kao posljednju skupinu koju je ugostio kao europarlamentarac u listopadu 2016. u Bruxellesu bilo je 16 mladih iz župe sv. Blaža koji su sudjelovali na konferenciji o sv. Blažu i valorizaciji hrvatske nematerijalne kulturne baštine u europskom kontekstu.  

Protekla tri dana u zagrebačku crkvu sv. Blaža brojne pjevače i govornike te sve one koji koriste glas privlačio je blagoslov grla, obred koji seže u daleko 6. stoljeće, pri čemu se rabe dvije prekrižene svijeće i moli se zagovor za zdravlje glasnica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.