Hrvatski radio

Radio Sljeme

15:51 / 19.10.2016.

Autor: Magdalena Pongrac

Plenum na Tekstilno-tehnološkom fakultetu

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon krize upravljanja na Filozofskom fakultetu, studenti su nezadovoljni i na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, na kojem je održan njihov plenum. Kritizirali su funkcioniranje Dekanata i Studentskog zbora, a svojim su zahtjevima apelirali i na novog Ministra znanosti, obrazovanja i športa.

Studenti su iznijeli na vidjelo brojne probleme u funkcioniranju Fakulteta. Nakon što su na prvom plenumu jednoglasno izglasali da Dekanat treba dati ostavku u roku od pet dana, to se ipak nije dogodilo. Na drugom plenumu ponovili su zahtjeve s prvog. Osim netransparentosti u funkcioniranju financija Fakulteta, najveći naglasak studenti su stavili na teškoće i nepravilnosti pri upisima. Naime, mnogi još uvijek nisu upisani u sustav te sukladno tome nemaju studentska prava ni zdravstveno osiguranje.

Osim toga, žale se da su se tijekom lipnja na Fakultetu odvijali bespravni upisi kojima je cilj bio napuniti Fakultetsku blagajnu. Načinom punjenja blagajne smatraju i kolegij Tekstilna vlakna i materijali, čija prolaznost iznosi svega trinaest posto, a ponovni upis kolegija se plaća. Kako bi stvar bila zanimljivija, jedna od nositeljica kolegija je upravo prodekanica za financije. Ukazali su i na službenu primjedbu koja je Fakultetu upućena nakon provođenja postupka reakreditacije, a koja se odnosi na nedostatak profesora. Naime, neki smjerovi imaju premali broj profesora s obzirom na broj studenata, stoga su neki studenti prisiljeni izabrati mentora za izradu bakalaureatskog ili diplomskog rada iz područja koje nije predmet njihovog interesa.

Ovakvi problemi u zadnje vrijeme nisu nepoznanica na Sveučilištu, jer se slični scenariji već duže vrijeme odvijaju na Filozofskom fakultetu. Ondje se jučer održao novi plenum. Osim kritike da se na tom fakultetu guši sloboda govora, studenti su nezadovoljni novom Upravom i dekanom Željkom Holjevcem, smatrajući ih marionetama bivšeg sustava kojeg je nametnuo Senat. Navode je demantirao rektor Sveučilišta Damir Boras, koji je rekao da ne razumije takve insinuacije. Izjavio je kako je dekan Holjevac imenovan zato što je imao iskustva i što je mogao nastaviti kontinuirano omogućavati da fakultet funkcionira u tehničkom smislu. 

To je privremena uprava i ja se nadam da će što brže biti izabrana nova. Ja se uvijek slažem da se omogući demokratska rasprava na akademski način, rekao je Boras.

U međuvremenu, studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta zatražili su od Dekanata, Fakultetskog vijeća i Studentskog zbora da se izjasne o aktualnim problemima te su najavili da će, prilikom primopredaje dužnosti, novog Ministra znanosti, obrazovanja i športa uputiti u trenutnu situaciju. Blokadu Fakultetskog vijeća i novi plenum najavili su za kraj mjeseca.

Osim toga, u suradnji s Filozofskim fakultetom pripremaju zajedničku čestitku rektoru Borasu povodom njegovog rođendana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.