Hrvatski radio

Radio Sljeme

Plesači 90 dana neće sudjelovati u aktivnostima Zagrebačkog plesnog centra

31.01.2017.

15:13

Autor: Davor Šalat

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sve je veće nezadovoljstvo plesnih umjetnika odlukom Grada o pripajanju Zagrebačkog plesnog centra Zagrebačkom kazalištu mladih i uslugama koje im centar pruža. Oni iduća tri mjeseca neće nastupati u plesnom centru, niti sudjelovati u njegovim aktivnostima.

Članovi Udruge plesnih umjetnika Hrvatske od jučer bojkotiraju Zagrebački plesni centar i mole druge ustanove da im solidarno ustupe svoj prostor tijekom bojkota.

Osnivanje samostalne ustanove za ples u javno-civilnom partnerstvu, što znači da ćemo tražiti da nas se ravnopravno uključi u odlučivanje o ZPC-u kao o zajedničkom dobru i kapitalnom resursu za naš rad te ćemo i dalje inzistirati na poboljšanju radnih uvjeta koji su trenutačno ponuđeni umjetnicima u ZPC-u, a koji ukazuju na loše i neprofesionalne uvjete rada, odnosno na to da je odluka kojom se prostor ZPC-a daje na korištenje Zagrebačkom kazalištu mladih, nije adekvatna potrebama plesnih umjetnika, istaknula je Selma Banić iz Udruge plesnih umjetnika Hrvatske.  

Pozivam plesače na strpljenje i razumijevanje jer se profesionalno radi na boljitku i razvoju plesne scene i moram reći da je Zagrebački plesni centar s novim upravnim vodstvom krenuo tek od ovog siječnja. Već do kraja veljače i donošenjem internetske stranice bit će jedan konkretniji komad napravljen. Od početka mandata kontinuirano se radi na programu. On se normalno odvija i gradi već sad od veljače pa nadalje, odgovorila je plesačima nova ravnateljica ZPC-a Martina Nevistić.

Najnovije poteze plesne zajednice u gradskoj upravi nisu htjeli komentirati, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li uoči izbora plesači i gradski oci ipak pronaći zajednički jezik.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.